Ispiši ovu stranicu

Prikazan film o etničkome čišćenju Like 1941. godine

Mnogi su protjerani Ličani trbuhom za kruhom stigli i do Slavonije Mnogi su protjerani Ličani trbuhom za kruhom stigli i do Slavonije Hrv

U dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima prikazan je dokumentarni film Nikad se nisu vratili redateljice i scenaristice Nade Prkačin.

Snimljen je prije dvije godine, a obrađuje dugo prešućivanu hrvatsku povijest s početka Drugoga svjetskoga rata kada su ustanički srpski odredi, koji su tada bili povezani s četničkim pokretnom, kasnije s partizanima, u Lici etnički čistili naselja ubijajući i protjerujući Hrvate.

Hrvoje Janković, koji je s Antunom Smajićem zadužen za filmski program u Ogranku matice hrvatske Vinkovci, o kaže da film razotkriva skrivenu povijest koja se i danas često prikazuje jednostranno kao početak antifašističkoga ustanka.

Mještani Borićevca napadnuti su početkom kolovoza 1941., vojnici i civili povukli su se, ali ostalo je starije stanovništvko koje je poubijano.

Protjerani Hrvati iz Borićevca, kao ni oni kasnije protjerani iz Udbine, nikada se nisu vratili u svoje domove, a to ime zabranila poslijeratna komunistička vlast.

Oni pak koji su se usudili vratiti, ubijeni su. Ni svoju imovinu nikada nisu dobili natrag.

Prikazivanje filma pripremili su Ogranka Matice hrvatske Vinkovci i Hrvatska matica iseljenika, podružnica Vukovar.  

Pročitano 1967 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun