Ispiši ovu stranicu

Konferencija Učinkovita regija

Sudionici konferencije Sudionici konferencije Foto: Valerija Lozančić

U Gradskom muzeju Vukovar održana je Međunarodna konferencija pod nazivom Učinkovita regija  Prekogranična suradnja u pograničnom području Hrvatske, Srbije i Mađarske – stanje i perspektive. 

Domaćin konferencije je Europski dom Vukovar, a održava se u okviru projekta Unfoldingthe Danube Hub for Mutual Understanding and Economic Prosperity čiji je nositelj Europa-Zentrum Baden-Württemberg iz Stuttgarta i na kojemu surađuje s partnerima iz Hrvatske, Mađarske, Njemačke i Srbije. Na konferenciji će se pokušati odgovoriti na pitanja: Koje su prednosti prekogranične suradnje posebice u našoj regiji? Koji se projekti u tom smislu već provode? Na koje izazove nailazimo u prekograničnoj suradnji u ovoj regiji  i  kako ih riješiti? Koja može biti uloga građana u stvaranju učinkovite pogranične regije kroz prekograničnu suradnju?  Bit će prezentirani i primjeri dobre prakse kod nas, ali i na francusko-njemačko-švicarskoj granici.

-Na konferenciji ćemo predstaviti niz aktivnosti koje ćemo provoditi, a koje su usmjerene na građanske dijaloge.  U iduća dva dana u Vukovaru će  istrenirani treneri provoditi treninge za mlade ljude iz Vukovara, Bačke Palanke i Mohača  kako bi mogli provoditi građanske dijaloge koji će biti održani u lipnju kod nas  i rujnu u Bačkoj Palanci. Tema građanskih dijaloga bit će gospodarski razvoj pa je i ovo doprinos razvitku naših malih lokalnih zajednica, da se glasno govori i promišlja o tome kakve su potrebe, prepreke, ali i mogućnosti za gospodarski razvoj, rekla je izvršna direktorica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić. Naglasila je kako smatraju da je to jedan korak prema naprijed prema razvitku lokalnih zajednica uz pomoć partnera iz razvijenih država, a partneri iz razvijenih država unutar EU kroz ovo partnerstvo privikavaju se na nove države i njihove različitosti.

O ciljevima konferencije i važnosti prekogranične suradnje govorio je Florian Setzen, Europa ZentrumBaden-Wurttemberg. Naveo je primjere iz Njemačko-Francuske povijesti  te naglasio kako treba prerasti ratne sukobe, prometno, trgovinski i gospodarski se povezati.

Voditelj razvojnih projekata u Vukovarskoj razvojnoj agenciji Vura Davor Garbac naglasio je kako postoje brojne mogućnosti prekogranične suradnje i projekata koji se financiraju iz EU fondova.

Konferenciji su nazočili predstavnici Grada Vukovara i Županije.

Pročitano 672 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić