Ispiši ovu stranicu

Udruga turističkih vodiča grada Vukovara zahtjeva da područje grada bude mjesto posebnog pijeteta kao zaštićeni lokalitet

Grad Vukovar+ Grad Vukovar+ Foto. HRV

Uoči izrade pravilnika o zaštićenim lokalitetima, Udruga turističkih vodiča grada Vukovara ponovo ističe zahtjev da se područje grada Vukovara uvrsti u popis kao cjelokupno zaštićena cjelina (lokalitet).

Udruga je osnovana početkom godine upravo kako bi se spriječilo netočno i neistinito predstavljanje povijesti Vukovara, pojašnjava Dubravko Žuvić, predsjednik Udruge turističkih vodiča grada Vukovara. 
-Obzirom da se na terenu susrećemo sa sve češćim nezakonitim obavljanjem djelatnosti turističkog vodiča, netočnim predstavljanjem kulturne baštine i povijesti Vukovara smatramo da je itekako potrebno inzistirati na usvajanju našeg zahtjeva. Vukovar je područje koje bi trebalo biti od iznimnog nacionalnog interesa, a u želji da se očuva sjećanje na Vukovar i dignitet Domovinskog rata smatramo da je od presudne važnosti posjetiteljima i turistima ispričati istinu o Domovinskom ratu te primjereno prikazati, prenijeti patnju, emocije i ponos ovog područja. Ujedno zahvaljujemo Gradu Vukovaru što je prepoznao važnost djelatnosti turističkih vodiča i važnost autentičnog predstavljanja Domovinskog rata i Vukovara kao cjelovito zaštićenog lokaliteta, ističe Žuvić.

Izrazio je nadu kako ministarstva turizma i kulture uvažiti njihov prijedlog te Pravilnik o zaštićenim cjelinama (lokalitetima) uskladiti s Prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog  domovinskog pijeteta.
-Nadamo se da će ministar turizma gosp. Capelli i ministrica kulture gđa Obuljen Koržinek razmotriti i uvažiti ovaj prijedlog te Pravilnik o zaštićenim cjelinama(lokalitetima) uskladiti s Prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog  domovinskog pijeteta s ciljem očuvanja trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, izgradnje mira, poticanja njegovog društvenog razvoja s posebnim naglaskom na razvoj kulturnog turizma sukladno usvojenoj nacionalnoj strategiji razvoja kulturnog turizma RH, što nije moguće realizirati bez sustavne zaštite svih predloženih zaštićenih lokaliteta i cjelina čija stručna interpretacija zahtijeva dodatnu edukaciju u posebnom dijelu kurikuluma  za edukaciju turističkih vodiča s ciljem promocije i zaštite nacionalnog i lokalnog identiteta hrvatskog naroda, poručuje Žuvić.

Pročitano 1107 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić