Ispiši ovu stranicu

Vukovar posjetio veleposlanik Južnoafričke Republike

Vukovar posjetio veleposlanik Južnoafričke Republike Foto: Grad Vukovar

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava primio je u svome uredu sa svojim suradnicima veleposlanika Južnoafričke Republike Pietera Vermeulena s kojim je razgovarao o aktualnoj situaciji u gradu, njegovoj povijesti te planovima za budućnost.

-  Razgovarali smo o tome kako bismo si mogli uzajamno pomoći. Naravno da je dobro i poželjno kako razmijeniti iskustva tako i steći nove prijatelje. Ukoliko nam se ukaže prigoda za suradnju s Južnoafričkom Republikom, naravno da ćemo je iskoristiti. Prednost svakako treba dati gospodarstvu i interesnim sferama u tom smislu. Svi težimo IT sektoru i njegovom razvoju i tu možemo tražiti prostor za suradnju, ali surađivati možemo i na svim ostalim područjima u kojima se to pokaže mogućim. Trebamo biti otvoreni za suradnju s državama i ljudima koje do sada nismo poznavali, zaključio je gradonačelnik Penava.

 

JAR Penava

 

O razlozima posjeta Vukovaru veleposlanik Južnoafričke Republike kaže.
-Došao sam u Vukovar jer sam želio naučiti više o tome kako se Vukovar nosi sa svojom prošlošću i izazovima i vidjeti imamo li sličnosti. S gradonačelnikom sam imao vrlo zanimljiv razgovor i uvidjeli smo da imamo jako puno sličnosti. Mi ove godine slavimo 25. obljetnicu naše slobode, a Hrvatska je slobodna država tek nešto više. Sličnost je također što moramo povećavati zaposlenost,  zadržavati ljude i okrenuti se IT sektoru. Još jednu sličnost pronalazim u tome što na temelju teške prošlosti možemo graditi turističku ponudu  – rekao je veleposlanik Pieter Vermeulen.

U posjetu je bio i Branko Mikša, počasni konzul Južnoafričke Republike u Hrvatskoj koji je naglasio kako u Vukovar najčešće dolazi u pratnji Južnoafrikanaca koji imaju hrvatsko podrijetlo, a ovdje dolaze u turistički obilazak. Naglasio je kako će posredovati pri mogućoj poslovnoj suradnji.
-Ovaj današnji posjet dodatni je most između službene politike i naših ljudi u JAR koji su uistinu mnogobrojni. Sastanak je stvorio novu komunikaciju i dao nove mogućnosti i nadam se kako će dovesti nove investicije u Vukovar, rekao je  Mikša te ispričao kako je veleposlanik odrastao u Južnoafričkoj Republici u Batinim tenisicama i tek je sad shvatio odakle su one dolazile.

Pročitano 932 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić