Ispiši ovu stranicu

Fuchs: Škola je obavezna

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV arhiva

Bliži se početak školske godine, a pandemija koronavirusa ne jenjava pa se mnogi roditelji bune i ustraju u tome da im se dopusti mogućnosti izbora između dvije opcije - hoće li djecu slati u škole ili će nastavu pratiti online.

- Ako smo država koja poštuje zakone, onda nam je jasno što kažu propisi vezani za dolazak u škole. Ako zakon kaže da je škola obavezna, onda je obavezna. Postoje iznimke kada se nastava može održavati na daljinu ili kod kuće. To su jasno izražene medicinske indikacije o kojima se raspravlja od slučaja do slučaja pa se tako izvodi nastava u bolnici, kod kuće i slično. Djeca trebaju biti u učionicama, a opravdani i neopravdani sati primjenjivat će se kao inače - rekao je za Jutarnji list ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Produženi boravak je u ingerenciji osnivača.
-On se zasad organizira za učenike od prvog do trećeg razreda osnovne škole, s tim da u prvom razredu uglavnom nema spajanja grupa, u drugom nešto više, a u trećem najviše. U skladu s novim mjerama i sadašnjim kapacitetima škola, u prvim razredima produženi boravak će sigurno ostati, vjerojatno i za učenike drugih razreda, ali ako osnivači ne budu mogli osigurati dodatnog odgajatelja za treće razrede, očigledno za njih produženog boravka neće biti - rekao je ministar.

Objasnio je da će se nastava odvijati online u slučajevima da djeca i učitelji budu u samoizolaciji ili ako se razred dijeli u grupe pa jedan dio nastavu pohađa u školi, a jedan online. Potvrdio je i da će nastaviti sa školom preko TV-a, odnosno trećeg programa na HRT-u. Što se tiče skraćivanja školskog sata na 40 minuta, Fuchs tvrdi da osim u Zagrebu, koji je iznimka jer su neke škole oštećene u potresu, za tim nema potrebe. Zagreb.
-Ipak, ostavili smo mogućnost da osnivači, ako za to postoje opravdani razlozi, mogu i to zatražiti – rekao je Fuchs.

Pročitano 643 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić