Ispiši ovu stranicu

Povodom 30. obljetnice osnutka 3. brigade ZNG-a „Kune“ otvorena izložba ratnih fotografija i eksponata

Izložba Izložba Foto: Novosti.hr

Povodom 30. obljetnice osnutka 3. brigade ZNG-a „Kune“ u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci otvorena je izložba ratnih fotografija i eksponata 3. gardijske brigade korištenih u Domovinskom ratu.

Organizator  izložbe je  Udruga ratnih veterana 3. A brigade ZNG-a „Kune“ Vinkovci, a autor  vinkovački fotograf  Zvonimir Tanocki koji je tijekom Domovinskoga rata  svojim fotoaparatom bilježio povijest.
-Izložba, koja uz fotografije sadrži i fotografije iz arhiva brigade te eksponate korištene u ratu, mali je pokaz onoga gdje su bili i što su u obrambenom Domovinskom ratu radili pripadnici “Kuna” i pokaz da nisu zaboravili svoje poginule i nestale,  rekao je predsjednik udruge brigadir Damir Dujić, dodajući kako su, uz autora, fotografije snimali i drugi branitelji, a prikazuje stradavanja na području Vukovarsko-srijemske županije.

-Sve generacije moraju biti svjesne toga trenutka i što se tada dogodilo i da smo isključivo zahvaljujući ljudima koji su uzeli oružje, krenuli u obranu, i svima koji su ih podržavali, došli do toga da danas imamo Hrvatsku. Vi, koji ste to proživjeli možete o tome međusobno pričati i sjećati se toga. Za nas, mlađe generacije, koji nismo bili tamo, koji nismo to vidjeli, fotografije kao što su ove Zvonimira Tanockog najbliži su način da shvatimo, vidimo kroz što ste sve prošli, što ste sve doživjeli, što ste sve morali podnijeti da bi iz rata izašli kao pobjednici”, istaknuo je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.

Izložba postavljenja u Stalnom etnološkom postavu Gradskog muzeja Vinkovci bit će otvorena do 20. svibnja.

Brigada je ustrojena u Vinkovcima za cijelu Slavoniju. Imala je krvav i težak ratni put, od Vinkovaca, Vukovara, cijele Slavonije, Baranje i Srijema, a kasnije i Posavine, Maslenice, sudjelovanja u “Bljesku” i “Oluji”. Godine 2005. ugašene su 3.  i 5. gardijska brigada i nastala je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada u Vinkovcima, pojasnio je  brigadir Dujić.

Trideseta obljetnica ustroja  3. gardijske brigade “Kune” obilježit će se u četvrtak, 29. travnja.

Pročitano 508 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić