Ispiši ovu stranicu

Apel Saveza slijepih medijima zbog oslovljavanja osoba oštećena vida

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV arhiva

Savez slijepih uputio je apel svim medijskim kućama i njihovim djelatnicima, ali i široj javnosti, zbog "strahovito negativna učinka pogrešno korištenih termina za oslovljavanje osoba oštećena vida".

-Iskustveno znamo da se naš stav prema određenoj grupi ljudi odražava već u nazivu kojim ih oslovljavamo. Prema takvom shvaćanju nejednaki tretman odnosno diskriminacija počinje već u imenu kojim smo, možda i nehotice, neku osobu u startu označili invalidnom, odnosno manje vrijednom - istaknuto je u priopćenju Saveza u kojemu navode kako invaliditet nikada nije bio i neće biti nečiji identitet te ističu da je ljudsko biće prije svega osoba sa svojim raznolikim karakteristikama.

-Upravo je zbog toga osobe s invaliditetom, pa tako i osobe oštećena vida, potrebno oslovljavati terminom koji sadrži riječ 'osoba', jer one primarno to i jesu - osobe. Riječ 'slijepac' ima negativnu i pogrdnu konotaciju te njezino korištenje ni u kojem kontekstu nije prihvatljivo - stoji u priopćenju.

Podsjetili su medije na veliku važnost i prijeku potrebu te moralnu dužnost korektnog izražavanja, osobito kada je riječ o ranjivim i marginaliziranim skupinama.

-Vjerujemo da niste zaboravili da je uloga medija, između ostalog, biti naš partner u informiranju javnosti, podizanju razine svijesti o ljudskim pravima, dostojanstvu, neovisnosti i potrebama osoba s invaliditetom općenito, ali i pozitivno djelovati na opći stav javnosti o njima - istaknuto je u priopćenju.

Pročitano 417 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić