Ispiši ovu stranicu

Nižu se reakcije na zahtjev iz BiH za progonom ratnih zapovjednika HV-a

Nižu se reakcije na zahtjev iz BiH za progonom ratnih zapovjednika HV-a Foto: Arhiva HRV

Nižu se reakcije na zahtjev Bosne i Hercegovine kojim se od naše zemlje traži da preuzme progon generala Hrvatske vojske koje Sarajevo sumnjiči da su navodno počinili ratne zločine u operaciji Bljesak.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da ni Bljesak ni Oluju nikakvi postupci ne mogu dovesti u pitanje.

- Što se nas tiče, akcije Bljesak i Oluja bile su oslobodilačkog karaktera, koje su Hrvatskoj ponovno donijele integritet državnog teritorija i bit ćemo na njih uvijek ponosni. Nikakvi procesi, bez obzira na koji se način pokretali, neće to dovesti u pitanje – rekao je Plenković.

Predsjednik Republike Hrvatske izjavio je kako je ovo političko, a ne pravosudno pitanje.

- Hrvatska država u svom totalitetu neće dopustiti da se 25 godina nakon rata ovakve stvari događaju. Sa susjedima želimo mir i poštovanje. Govorimo skoro istim jezikom, zovemo ga drukčije ali razlike su jako male. Neka nas taj jezik i ta povijest spaja, a ne razdvaja – naglasio je Milanović.

Na popisu tužitelja iz BiH, nalaze se generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.  Hrvatske stranke u BiH u nedjelju su priopćile da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za "sramotni zahtjev" i pozvali tužitelje da se se umjesto "manipulacija" posvete razotkrivanju nerazriješenih zločina nad Hrvatima u BiH.

Pročitano 509 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI