NAJNOVIJE
Pavao Pavličić dobio Crikveničko sunce

Nagradu književno-pjesničke manifestacije 20. Jadranski književni susreti dobio je akademik Pavao Pavličić.

(Subota, 12 Lipanj 2021 21:51)
U prometnoj nesreći u Otoku poginulo dijete

U naletu osobnog automobila u  Otoku smrtno je stradalo dijete, izvijestila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava.

(Subota, 12 Lipanj 2021 21:48)
U OBŽ na koronavirus novopozitivno četiri osobe

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 184 uzoraka od kojih je samo četiri bilo pozitivno na koronavirus (2,2 posto). Na bolničkom liječenju nalazi se 18 osoba koje su oboljele od COVID-19, no nitko nije na respiratoru, što se zadnji puta dogodilo prije gotovo devet mjeseci (19. rujna 2020. godine).

Poboljšanje epidemiološke situacije sigurno je velikim dijelom rezultat cijepljenja građana protiv koronavirusa, a danas i na području Osječko-baranjske županije organizirano je cijepljenje građana bez prethodnog naručivanja, i to na sedam punktova (dvorane Gradski vrt i Zrinjevac u Osijeku, Hrvatski dom Kralja Zvonimira u Čepinu, dvorana OŠ Dora Pejačević u Našicama, Gradska dvorana u Đakovu, Nastavno-sportska dvorana u Belom Manastiru i Sportska dvorana u Valpovu). Cijepiti se mogu i djeca starija od 12 godina, naravno u pratnji roditelja, a na svim punktovima koristi se cjepivo Pfizer. Cijepljenje je počelo ujutro u 8.00 sati i trajat će do 19.00 sati, a isto se na svim punktovima nastavlja i sutra (13. lipnja) od 8.00 do 19.00 sati.

Jedno od cijepnih punktova, u Sportskoj dvorani Zrinjevac, danas su obišao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić.

- Danas smo počeli cijepljenje pacijenata protiv koronavirusa bez prethodnog najavljivanja. U prvih sat i po vremena cijepljeno je 560 pacijenata na svih sedam punktova, i to 236 u Osijeku, 71 u Našicama, 74 u Đakovu, 72 u Belom Manastiru, 45 u Valpovu te 42 u Čepinu, što je odlično i još jedan poziv da dođu svi koji se još nisu odlučili za cijepljenje. Kao što vidite, gužve nema, a postupak cijepljenja traje svega nekoliko minuta - rekao je Mato Lukić.

Naglasio je kakao je za dva dana tekućeg vikenda osigurano ukupno 6.400 doza cjepiva za sedam punktova, a ukoliko zainteresiranost građana bude kao što je danas postupak cijepljenja bez najave će se nastaviti, o čemu će se odlučiti u utorak na sjednici Stožera civilne zaštite OBŽ. Naravno, cijepljenja na 11 dosadašnjih punktova se i dalje provode, neovisno o ovih sedam.

Načelnik Lukić izrazio je zadovoljstvo tijekom cijepljenja, a podatak da nakon devet mjeseci niti jedna osoba nije na respiratoru dodatni je pokazatelj značaja cijepljenja. Osim toga, dodao je kako je na području Osječko-baranjske županije do sada cijepljeno 42,4 posto populacije, što je više od prosjeka za RH.

(Subota, 12 Lipanj 2021 12:22)
U državi 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 125 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1128.

Među njima je 408 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata.

Preminulo je devet osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 358 504 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 8132 preminule, ukupno su se oporavile 349 244 osobe od toga 195 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6 445 osoba.

Do danas je ukupno testirana 2 074 221 osoba, od toga 4 701 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 11. lipnja utrošeno je 2 087 157 doza cjepiva. Dosad su 1 401 647 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 685 510 primilo obje doze. Na dan 11. lipnja utrošeno je 44 268 doza cjepiva.

(Subota, 12 Lipanj 2021 12:12)
Capak: Navijajte na epidemiološki prihvatljiv način

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pozvao je navijače da prilikom okupljanja i gledanja utakmica Europskog nogometnog prvenstva navijaju za hrvatsku reprezentaciju na epidemiološki prihvatljiv način jer bi sve drugo vodilo u probleme i zatvaranje, prenosi Hina.

(Subota, 12 Lipanj 2021 11:44)
U županiji na COVID-19 novopozitivno šest osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je šest novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je šest pozitivnih na PCR testiranju, a nula na brzom antigenom testu (po dvije osobe iz Vinkovaca i Jarmine te po jedna osoba iz Drenovaca i Ilače).

Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 12348, od kojih je 11993 izliječenih, a ukupno je preminula 251 osoba.

Trenutno je u županiji 17 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. 

U protekla 24 sata testirana je 251 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 70782.

U samoizolaciji na području županije je 258 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna dva radnika iz sustava zdravstva (jedan liječnik i jedan drugi zdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nema zdravstvenih radnika.

(Subota, 12 Lipanj 2021 11:17)
Robert Knjaz u Radničkome domu

U Radničkome domu u središtu Vukovara, kao dio programa VukovART festivala, održana je tribina s poznatim televizijskim novinarom Robertom Knjazom nazvana Koledžicom po svijetu.

(Petak, 11 Lipanj 2021 21:52)

Sandra Grgić

Petak, 11 Lipanj 2021 17:24

Kupnjom 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova hrvatski vojni proračun ove će godine prvi put premašiti dva posto BDP-a, a po izdvajanju za opremu i modernizaciju Hrvatska je skočila na prvo mjesto među 30 članica NATO-a, s 10,3 posto u 2020. na 43,5 posto vojnog proračuna za ovu godinu, prenosi HINA. 

Četvrtak, 10 Lipanj 2021 17:30
Objavljivanjem Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2022. godini, programima Godine čitanja Ministarstvo kulture i medija nastavlja poticati kulturu čitanja među građanima svih dobi te široku dostupnost kulturnim i umjetničkim sadržajima vezanim uz književnost, piše u priopćenju Ministarstva kulture i medija koje prenosimo u cijelosti.

- Već dugi niz godina Ministarstvo dodjeljuje financijske potpore autorima za poticanje književnoga stvaralaštva za književno-umjetnički rad i prijevode na hrvatski jezik djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća. U Godini čitanja želimo dodatno osigurati veću vidljivost knjige i književnosti, a promoviranjem književnog stvaralaštva, poticanjem autora da se upuste u neizvjesnu avanturu pisanja, osiguravamo budućnost hrvatske književnosti i kulture.- navode na stranici Ministarstva kulture.

Pravo podnošenja ponuda na Javni poziv imaju fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske.

Dodjeljivat će se sljedeće potpore:
- godišnje potpore u pojedinačnom iznosu od 84.000,00 kn
- polugodišnje potpore u pojedinačnom iznosu od 42.000,00 kn
- tromjesečne potpore u iznosu od 21.000,00 kn

Potpore će se isplaćivati autorima u mjesečnim obrocima od 7.000,00 kn.

Prijave na ovaj javni poziv mogu se podnositi do 10. rujna 2021. godine. 

Četvrtak, 10 Lipanj 2021 17:26

Grad Vinkovci objavio je Javni poziv za dostavu ponude za uspostavu i provedbu Službe spašavanja života na vodi na kupalištu „Banja“.

Za odabir organizatora i provoditelja Službe spašavanja života na Banji mogu se prijaviti fizičke i pravne osobe koje prema svojoj registriranoj djelatnosti mogu obavljati poslove zaštite i spašavanja.

Služba spašavanja života na vodi uspostavlja se za razdoblje od 18. lipnja do 31. kolovoza 2021. godine u vremenu od 11 do 19 sati. Početak rada Službe kao i završetak djelovanja uspostavljene Službe može se promijeniti u slučaju loših vremenskih uvjeta.

Grad traži do dva spasioca, a ponuditelj/i su dužni uspostaviti i organizirati Službu spašavanja života na vodi sukladno zakonima i pravilnicima koji definiraju rad kupališta i djelovanje Spasilačke službe. Rok za podnošenje ponude s odgovarajućom dokumentacijom je osam dana od dana objave Javnog poziva.

Spasioci moraju biti stariji od 18 godina, imati završen tečaj te važeću licencu za spasioca pri Službi spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa.

U Proračunu Grada Vinkovaca za 2021. godinu planirana su financijska sredstva u iznosu od 35.000,00 kuna za organizaciju Službe spašavanja života na vodi.

Četvrtak, 10 Lipanj 2021 17:15

Građani i tvrtke pokazali su u četvrtak velik interes za kupnju energetski učinkovitih vozila te su do popodnevnih sati rezervirali svih predviđenih 90 milijuna kuna poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zbog čega je Javni poziv privremeno zatvoren.

Četvrtak, 10 Lipanj 2021 17:04

U Osnovnoj školi Borovo nastava se gotovo u potpunosti izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A,  osim nastave hrvatskog i stranih jezika. U ovoj školi u Republici Hrvatskoj, u neposrednoj blizini Vukovara, djeca trećeg razreda na satu likovne kulture crtala su Vodotoranj – simbol obrane Vukovara sa srpskom zastavom na vrhu.

Isti ti crteži izloženi su na panou u holu na samome ulazu u školu, iz čega zaključujemo kako su odobreni od strane djelatnika i ravnatelja škole Tihomira Jakovljevića.

Ravnatelja Jakovljevića zamolili smo da nam pojasni zašto su u holu škole izloženi crteži Vukovarskog Vodotornja na kojima je nacrtana srpska zastava, posebice jer svi znamo što je Vodotoranj pretrpio pod tom zastavom za vrijeme Domovinskog rata no, on nam je odgovorio kako na tu temu nema komentara.

Također, za komentar na ovakav obrazovni pristup prema učenicima zamolili smo i župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića koji je rekao kako je zatražio očitovanje ravnatelja škole na tu temu.  

- Nakon dobivenih informacija, s pozicije osnivača škole zatražio sam očitovanje ravnatelja o tome što se, kako i zašto dogodilo. Odgovor još nisam dobio, a kada ga dobijem na temelju njega reagirat ću. Moje mišljenje je da takvim stvarima nije mjesto u školi i da je u potpunosti neprimjereno da to promakne nekome tko je zadužen za izlaganje radova – rekao je Dekanić.

Četvrtak, 10 Lipanj 2021 16:25

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako se ritam cijepljenja prvom dozom usporio zbog smanjenog interesa ljudi te građanima uputio poruku da se cijepe kako bismo do kraja lipnja ostvarili 50 posto cijepljenih i mogli ukinuti preostale epidemiološke mjere.

Četvrtak, 10 Lipanj 2021 16:18

Grad Vukovar i ove je godine objavio Javni poziv za upis djece na ljetovanje u Lječilištu Veli Lošinj i na otoku Čiovu ovoga ljeta.

Srijeda, 09 Lipanj 2021 18:23

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u srijedu se u slobodnom govoru u Saboru osvrnuo na nedavni incident u Vukovaru u kojem je napadnut 13-godišnji dječak te na saborskoj govornici zastupnicima pokazao umjetnička djela djece trećega razreda OŠ Borovo na kojima je prikazan vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva sa srpskom zastavom.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija