NAJNOVIJE
Poludnevni boravak za djecu u Brezi Vukovar

Podružnica Breza Vukovar osnovana je u studenom 2018. godine i provodi uslugu poludnevnog boravka za djecu u dobi od 7 do 14 godina za koju stručne službe procjenjuju da su djeca u riziku. S početkom nove školske godin, s grupom mališana nazvanim Vukovarski malci  započela je i nova godina provedbe poludnevnog boravka. 

(Petak, 24 Rujan 2021 18:18)
Iz Vukovara poručeno: Nulta stopa tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji!

Povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, članovi i članice vukovarsko-srijemskog Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji održali su u Vukovaru sastanak te ukazali da je obilježavanje toga dana senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

(Petak, 24 Rujan 2021 18:11)
Nizak vodostaj Drave kod Osijeka, obustavljena plovidba

Vodostaj Drave kod Osijeka već danima je toliko nizak da se može hodati po koritu rijeke. S tim u vezi je posljedično i zabrana plovidbe. Posljednji je put tako nizak vodostaj zabilježen 2003 godine, a zbog čega je tomu tako, pojasnio je Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplave sektora B pri Hrvatskim vodama u Osijeku – Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu.

(Petak, 24 Rujan 2021 17:58)
U pripremi je novi korona protokol za škole

Četvrti val koronavirusa u našoj zemlji uzima maha, a koronabrojke su i dalje četeroznamenkaste, prenosi Media servis. Preminulo je 12 osoba. Među novozaraženima dominiraju djeca i mladi, na današnjeg 1291 novozaraženog, 260 ih je školske dobi. Upravo zato najavljen je novi koronaprotokol za škole. A za sedam dana bez Covid potvrda zdravstveni i socijalni radnici neće moći na svoje radno mjesto.

(Petak, 24 Rujan 2021 16:50)
Novi krug javnog cijepljenja 29.rujna u Vinkovcima

Iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Doma zdravlja Vinkovci pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, a koje se do sada nisu cijepile protiv COVID-19,  da se odazovu na cijepljenje. 

(Petak, 24 Rujan 2021 16:25)
Aladrović umirovljenicima najavio mogućnost trećeg roka za isplatu covid dodatka

Nakon svečane sjednice Skupštine Matice umirovljenika Hrvatske, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović potvrdio je da postoji mogućnost otvaranja trećeg poziva za isplatu covid dodatka onim umirovljenicima koji ispunjavaju uvjete, a do sada taj dodatak nisu dobili. 

(Petak, 24 Rujan 2021 16:20)
Počelo obilježavanje Dana Općine Lovas

Obilježavanje Dana Općine Lovas, koji je 29. rujna, počelo je danas polaganjem vijenaca i molitvom kod spomen obilježja masovne grobnice žrtava iz Domovinskoga rata i spomen križa u središtu Lovasa.

(Petak, 24 Rujan 2021 12:45)

Sandra Grgić

Srijeda, 22 Rujan 2021 14:28

Raznovrsnim i atraktivnim programom te s ciljem promicanja posljednje prirodne rijeke u Europi u petak, 24. rujna 2021. godine, u Osijeku će se obilježiti Međunarodni dan rijeke Drave. Organizatori manifestacije su JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Turistička zajednica OBŽ, Turistička zajednica Grada Osijeka, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, JU Županijska razvojna agencija OBŽ, Športska zajednica Osječko-baranjske županije i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Zainteresirane posjetitelje očekuje bogat sportsko-rekreacijski i edukativni program kojeg je predstavio ravnatelj JU Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Davor Mikulić.

- Obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave ove smo godine odlučili organizirati na malo višoj razini. Program počinje u petak, 24. rujna, u 16 sati prijevozom zainteresiranih građana s pristaništa za kruzere na lijevu obalu Drave, a nastavlja se stručnim skupom kojeg će voditi izv. prof. dr. sc. Mirna Habuda Stanić. Nakon toga slijedi regata veslača i utrka na 5.000 metara u organizaciji Udruge Run4Fun, a od 17 sati kreće fišijada. Također, priredit ćemo i pokaznu vježbu pripreme šarana u rašljama, pečene ribe u talandari i fiš paprikaša. Uz to, planiramo promovirati i projekt Amazon of Europe, a otvorili smo i foto natječaj kojim ćemo izabrati 13 fotografija za kalendar naše Javne ustanove. Cilj ove manifestacije je promicanje bogatstva kulturne baštine, tradicije i suradnje s lokalnim stanovništvom - kazao je Mikulić.

Glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković najavio je i niz drugih sportskih događanja ovog vikenda.

- Osim trkačke utrke koja će ići od Copacabane do Zoološkog vrta i nazad, bit će organizirana i biciklijada koja će krenuti od VK Iktus i ići po ulicama grada Osijeka uz vodstvo turističkog vodiča te kanuing od ušća Karašice u Dravu do Copacabane. Ovog vikenda održava i Europski tjedan sporta, Miholjska veslačka regata, edukacija za biciklističke vodiče, Vinski maraton, a nakon toga i međunarodna rukometna utakmica RK Nexe u Našicama - rekao je Ižaković.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić pozvao je sve Osječane da posjete ovu vrijednu manifestaciju.

- Važno je obilježavati sve prirodne vrijednosti naše županije o kojima moramo voditi brigu, baš kao i educirati sugrađane o zaštiti okoliša, počevši od onih najmanjih. Pozivam sve Osječane i njihove goste da u petak podrže ovu manifestaciju kako bismo skrenuli pozornost na važnost očuvanja prirode, kulturne baštine i svega onoga što imamo u našoj županiji - poručio je Miletić. 

Srijeda, 22 Rujan 2021 11:53

Povodom obilježavanja 70.-te obljetnice rada KUD-a I. G. Kovačić Lovas te 24. Miholjskih dana, 20. rujna potpisana je u Lovasu Povelja o bratimljenju između domaćeg KUD-a i Pučkih pjevača umirovljenika Općine Marina "Lanterna" iz Marine.

Suradnja ova dva kulturna društva traje već dugi niz godina, a njezin rezultat su brojni kulturni nastupi, ali i prijateljstva.

Povelju su potpisali predsjednici udruga - Ivan Bogad iz Lovasa i Jakov Pažanin iz Marine. Obojica su izrazila zadovoljstvo i nadu u nastavak buduće uspješne suradnje. Skup, domaćine i goste, pozdravila je i općinska načelnica Tanja Cirba.

- Potpisnici ove povelje obvezali su se da će u najboljem duhu poticati suradnju KUDova na područjima u kojima se zajednički interes može izraziti u cilju doprinosa uzajamnom upoznavanju i međusobnom poštovanju. Ova prijateljska suradnja odnosi se na razvoj zajedničkih interesa i spoznaja, boljeg razumijevanja u cilju zajedničkog rasta te na čvrste veze koje će se ostvariti u budućnosti -  napisano je u povelji. 

KUD Ivan Goran Kovačić osnovan je 1950. godine i ove godine obilježava 70. obljetnicu svoga uspješnog rada na očuvanju tradicije i kulturne baštine Lovasa i okoline.

Srijeda, 22 Rujan 2021 11:46

U Hrvatskoj je u srijedu zabilježeno 1.812 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 13 osoba, prenosi Hina. 

Broj aktivnih slučajeva je 8.389. Na bolničkom liječenju je 706 pacijenata od kojih je na respiratoru 87.

U samoizolaciji su trenutno 22.363 osobe.

Od početka pandemije u Hrvatskoj je zabilježeno 395.097 osoba s koronavirusom, od kojih je 8.539 umrlo. Ukupno se oporavilo 378.169 osoba.

Zaključno s 20. rujna utrošeno je 3.380.570 doza cjepiva, a cijepljeno je 44,10 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,93 posto odraslog stanovništva.

Na dan 20. rujna utrošeno je 6.834 doza cjepiva, a od toga je 4.291 osoba cijepljena prvom dozom.

Zaključno s 20. rujna 1.789.718 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.677.846 osoba (1.590.852 osoba s dvije doze i 86.994 osoba sa cjepivom Jannsen), što čini 49,70 posto odraslog stanovništva.

Srijeda, 22 Rujan 2021 11:36

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 51 nova pozitivna osoba na COVID-19.

Srijeda, 22 Rujan 2021 10:57

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković donio je odluku o prijevremenom završetku glavnoga napora požarne opasnosti, koja stupa na snagu u četvrtak, 23. rujna u 19 sati. 

- Zbog stanja na terenu, osobito na području cijele obale, a koje uključuje duže razdoblje sa znatnijim padalinama, vrlo je mala opasnost od šumskih požara - rekao je zapovjednik Tucaković koji je odluku donio u konzultaciji s mjerodavnim županijskim zapovjednicima duž obale i zapovjednikom vojnih snaga. 
Dodao je i kako se završetak glavnog napora požarne opasnosti odnosi i na prestanak rada Operativnoga vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama, kao i na prestanak aktivnosti redovnih dislokacija kod državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi Split i Dubrovnik te na Hvaru, Lastovu, Visu, Ugljanu, Braču, Dugom otoku, Oklaju i Nacionalnom parku Brijuni. 
- Ovu protupožarnu sezonu ocijenio bih uspješnom. Dugo razdoblje bez padalina kao i visoke temperature nisu nam išle u prilog jer je sezona bila po broju požara puno intenzivnija od prošle - rekao je Tucaković te dodao kako su svi požari brzo uočeni i stavljeni pod nadzor, zahvaljujući angažmanu vatrogasaca kao i zračnih snaga.

Utorak, 21 Rujan 2021 15:32

Predstavnici Fonda za humanitarno pravo iz Beograda te predstavnici obitelji nestalih i ubijenih mještana Sotina održali su konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili javnost kako je Ministarstvo obrane Republike Srbije isplatilo nematerijalnu štetu za tri obitelji ubijenih na Ovčari i u Sotinu 1991. godine.

Utorak, 21 Rujan 2021 13:31

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – Gradski ogranak Vukovar, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu obilježena je 30. godišnjica stradanja Luke Andrijanića, jednog od istinskih heroja obrane grada Vukovara.Više u prilogu kolegice Sandra Grgić.

U lipnju 1991. godine tada devetnaestogodišnji Luka Andrijanić došao je braniti Vukovar iz rodne Velike Brusnice u Bosni. Pristupio je 4. bojni Treće gardijske brigade i pridružio se odvažnoj skupini branitelja Borova naselja. Samo nekoliko mjeseci prije toga izišao je iz JNA na Batajnici sa znanjem i iskustvom vrhunskog protuavionca, kao najbolji u klasi. Tijekom obrane od napada neprijateljskog zrakoplovstva, u razdoblju od samo nekoliko dana u kolovozu 1991., Luka je oborio četiri aviona. Ipak, poginuo je 20. rujna 1991. godine, samo tri dana pred svoj 20. rođendan.

- Luka, ne samo da je bio pripadnik 4. bojne Treće gardijske brigade on je bio istinski dragovoljac. On i ostali pripadnici narodne garde ne razmišljajući, ne kalkulirajući stavili su svoje živote na raspolaganje i pijedestal za Republiku Hrvatsku – rekao je predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Josip Jakobović.

U znak sjećanja na njegovu hrabrost i žrtvu u obrani Republike Hrvatske, svijeće i vijence danas su na njegovom grobu u Slavonskom Brodu položili Lukini roditelji i brat, brojna izaslanstva, njegovi bivši suborci te članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Utorak, 21 Rujan 2021 09:44

Jutros,  oko 6,40 sati u Vođincima, u Ulici J .J.Strossmayera ispred kućnog broja 274, dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom.

Osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, iz smjera Starih Mikanovaca u smjeru centra Vođinaca, upravljala je 50-godišnja vozačica koja je izlaskom iz zavoja u desno, izgubila nadzor nad vozilom, prešla na lijevu prometnu traku te frontalno udarila u vozilo iz suprotnog smjera. 

Vozačica je preminula na mjestu događaja, dok je vozač drugog vozila prevezen u Opću županijsku bolnicu Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći

Na mjestu događaja utvrđeno je kako vozačica nije koristila sigurnosni pojas za vrijeme upravljanja vozilom.

Očevid kojim rukovodi dežurni državni odvjetnik je u tijeku. 

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija