Ispiši ovu stranicu

Blagdan Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe Foto: Arhiva HRV

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, ujedno je i državni blagdan, koji se obilježava 15. kolovoza. Na ovaj blagdan katolički vjernici prisjećaju se dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

Što ovaj blagdan znači za hrvatski narod pojasnio je župnik župe sv. Filipa i Jakova Ivica Jagodić.

- Blagdan Velike Gospe je za naš hrvatski narod veliki blagdan, zato što naš narod štuje majku Božju. Pojam Velika je zato što je Marija od samih početaka ušla u veliki plan Božji. Nebo se otvorilo i Marija je imala uposlanike koji su joj govorili da ona bude spremna primiti nešto posebno, primiti sina Božjeg, odnosno govorili su joj da će njezino tijelo postati prebivalište sina Božjega. Ona je ušla u plan uposlanika, iako nije znala što će se dogoditi, ona je prihvatila rekavši evo službenice gospodnje – rekao je Jagodić.

Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII, a službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo. Hodočašća u marijanska svetišta Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država.

Raspored euharistija i događanja u svetištima u blizini grada Vukovara:

Svetište Gospe od utočišta u Aljmašu: 11., 12. i 13. kolovoza je trodnevna priprava, misno slavlje u 18 sati, a nakon mise euharistijsko klanjanje, s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje. Uoči Velike Gospe, u subota, 14. kolovoza u 17:30 pobožnost križnog puta na ‘Kalvariji’, u 19 sati misno slavlje, u 20 sati euharistijsko klanjanje, s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje, a u 21 sat procesija sa svijećama do kapelice ‘Na lipi’; prigodna marijanska pobožnost. Na sam blagdan Velike Gospe misna slavlja služit će se u 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati.

Svetište Drage Gospe Ilačke na Vodici u Ilači: trodnevna priprava 11., 12. i 13. kolovoza i misno slavlje u 19 sati. Uoči Velike Gospe, 14. kolovoza marijanske pobožnosti i prilika za ispovijed od 17 sati, misna slavlja u 19, 21 i 23 sata, a nakon mise u 21 sat uslijedit će ophod sa svijećama i slikom Gospe Ilačke. Na dan Velike Gospe, 15. kolovoza misna slavlja služit će se u 7, 9, 10:30, 16:30 i 19 sati.

Svetište Majke dobre nade u Šumanovcima: trodnevna priprava 11., 12. i 13. kolovoza, ispovijed od 18 sati, u 18:30 prigodna marijanska pobožnosti, te misno slavlje u 19 sati.Uoči Velike Gospe prilika za ispovijed je od 16 do 23 sata, a misna su slavlja u 17, 19:30 i 22 sata. U nedjelju, 15. kolovoza ispovijed vjernika je od 6 do 12 sati, pola sata prije svake mise prigodne marijanske pobožnosti, a misna slavlja slavit će se u 6, 7:30, 9, 10:30 i 17:30.

Pročitano 498 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI