Ispiši ovu stranicu

Državni zavod za statistiku pojasnio sve nejasnoće vezane uz popis stanovništva

Državni zavod za statistiku pojasnio sve nejasnoće vezane uz popis stanovništva Foto: Arhiva HRV

Ususret skorom početku prvog digitalnog Popisa stanovništva, Državni zavod za statistiku i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva održao je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu konferenciju za medije. Po prvi puta građani će moći sami upisati podatke o svom kućanstvu, a na pitanje hoće li se građani znati snaći, glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković pojasnila je kako je cilj bio da upitnik bude jednostavan. 

- Cilj DZS-a bio je da upitnik bude jednostavan, pregledan i da zapravo ljude ne zbunjuje i mislim da smo u tome zaista uspjeli. Oko 20 minuta je potrebno da se ispuni i odgovori na upitnik koji je zaista jednostavan, ali smo mi uz svako pitanje predvidjeli tooltip, gdje svatko tko ima bilokakve nejasnoće može potražiti rješenje - pojasnila je Brković te objasnila i kako se se građani mogu prijaviti i obaviti popis.

- Građani mogu pristupiti on-line popisivanju koristeći vjerodajnicu za platformu e-građani. Dovoljno je da jedna osoba posjeduje vjerodajnicu i ta osoba popisuje i sebe i ostale članove kućanstava te naravno stan u kojem stanuju.  Što se tiče druge faze, odnosno terenskog popisivanja, ona traje od 27. rujna do 17. listopada. U tom periodu na teren izlaze popisivači koji će u osobnom intervjuu sa stanovništvom i s pomoću prijenosnih računala popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale u prvoj fazi popisa- istaknula je Lidija Brković. 

Pročitano 720 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI