Ispiši ovu stranicu

Obljetnica stradanja Slakovaca

Spomen obilježje u Slakovcima Spomen obilježje u Slakovcima Foto: Mario Kokaj

Polaganjem vijenaca podno spomen-ploče na Bosutu i kod spomenika u središtu Slakovaca te svetom misom obilježena je 30. godišnjica stradanja i progonstva Slakovčana. Toga dana, 20. rujna 1991., poginulo je dvoje mještana, (Miljenko Jurić i Marko Medo), 1.205 osoba napustilo je svoje domove, a dio Slakovaca sravnjen je sa zemljom.


- Prije 30 godina bio je najtragičniji dan u povijesti Slakovaca, kada su mještani protjerani. Prisjetili smo se poginulih i ubijenih Slakovčana, njih 29-ero. Iskazali smo zahvalnost mještanima Otoka koji su nam pružili ruku prijateljstva i zajednički, u sinergiji Otoka, Slakovaca i Šumarije Otok, izgradili most spasa. Upravo taj most bio je jedini izlaz iz Slakovaca i onemogućio je puno veću tragediju koja se mogla očekivati - rekao je Dragan Sudarević, načelnik Općine Stari Jankovci dodajući kako za taj zločin, kao i one u cijeloj Općini, još nitko nije kažnjen.

Vijence su podno spomen obilježja položili predstavnici MO-a Slakovci, Općine Stari Jankovci, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Otoka te obitelji poginulih i nestalih Slakovčana.

 

Pročitano 465 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić