Ispiši ovu stranicu

Ministar Beroš o Covid potvrdama

Ministar Beroš o Covid potvrdama Foto; HRV arhiva

Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je da se obveza posjedovanja Covid potvrde, koja će se početi primjenjivati u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, uvodi zbog podizanja razine sigurnosti, a ne zbog kažnjavanja bilo koga. 

-Zakonska obveza i cilj nam je zaštititi pacijente i zaposlenike u zdravstvenom sustavu od ulaska i širenja zaraze virusa, a ne kažnjavati bilo koga. Ako netko ima bolji prijedlog od učinkovitih mjera koje uvodimo, neka javno kaže - istaknuo je Beroš u priopćenju, a prenosi Hina.

Navodi da je uvođenje obveze posjedovanja Covid potvrda u zdravstveni sustav  i sustav socijalne zaštite s početkom listopada, trenutno najučinkovitiji način sprječavanja proboja virusa i širenja zaraze u zdravstvenim, ponajprije bolničkim ustanovama, te domovima za starije i nemoćne. 

-Riječ je o najugroženijim skupinama među kojima se bilježe najteže posljedice zaraze. Predložene mjere stručno su i znanstveno utemeljene i u praksi potvrđene kao najučinkovitije i bolje od toga, barem za sada, nemamo – rekao je ministar te podsjetio da će prema tim novim mjerama, svaki zaposlenik u sustavima zdravstva i socijalne skrbi imati obvezu prilikom dolaska na radno mjesto pokazati potvrdu o cijepljenju protiv COVID-19, odnosno o preboljenju zaraze ili negativan PCR ili antigenski test na COVID-19.

-Cilj nam je sigurnost svih, a ne kažnjavanje bilo koga. Poštujemo svaki osobni odabir, pa je zaposlenicima omogućen izbor između covid potvrda i redovitog testiranja kako bi mogli ostvariti svoje pravo na normalan rad - ističe Beroš dodajući kako je svjestan kritika da ćemo još neko vrijeme zajedničkim novcem plaćati testiranja onima koji se nisu cijepili ili preboljeli zarazu, no kaže da je želja svima osigurati jednake uvjete prava i pristupa radu.

Navodi i da je najveći broj djelatnika koji u tim sustavima rade izravno s pacijentima i korisnicima već cijepljen protiv Covida-19, a preostali će dio zaposlenika imati priliku to učiniti, ako se na to odluče.
-Oni koji ustraju u odbijanju cijepljenja, morat će se redovito testirati – poručuje Beroš.

 

Pročitano 689 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić