Ispiši ovu stranicu

Obilježena 29. godišnjica ustrojavanja 5. gardijske brigade Sokolovi

Obilježena 29. godišnjica ustrojavanja 5. gardijske brigade Sokolovi Foto: VSŽ

U vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima odavanjem počasti poginulim pripadnicima brigade polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja obilježena je 29. godišnjica ustroja 5. gardijske brigade „Sokolovi“.

Legendarna 5. gardijska brigada osnovana je 5. listopada 1992., a tijekom Domovinskog rata njezini pripadnici prošli su gotova sva bojišta. Kroz brigadu je prošlo između 10 i 12 tisuća pripadnika od kojih je 89 poginulo, a više od 300 ih je ranjeno.

-Brigada se ustrojavala i obučavala u vremenima kada je rat bio u svom zenitu, kako u Hrvatskoj tako i u susjednoj Bosni i Hercegovini. U neku ruku brigada je imala prednost jer su članovi bili iskusni ratnici koji su se znatno ranije iskazali u borbama na istočnom slavonskom ratištu, u Vukovaru i mnogim drugim ratištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prva zadaća brigade bila je očuvanje dostignutih linija u Zadru i zadarskom zaleđu nakon VRO „Maslenica“ 1993. godine. Poslije toga, brigada jednim dijelom odlazi na Južno bojište, na područje oko Mostara i Uskoplja, a 1994. sudjeluje u operaciji „Zima 94“ na livanjskom ratištu. Iskazala se i u VRO Bljesak i dala velik doprinos brzom slomu tzv. 18 korpusa paravojske odmetnutih Srba te velikim dijelom omogućila brzo oslobađanje Zapadne Slavonije. U svojoj zoni odgovornosti sudjelovali smo u veličanstvenim pobjedama hrvatske vojske kroz VRO „Ljeto 95“ i Oluja. Danas se vodi da imamo 89 smrtno stradalih pripadnika u Domovinskom ratu. Po nekim procjenama kroz brigadu je, do njenog gašenja, 28. veljače 2003., prošlo deset do dvanaest tisuća ljudi - rekao je Zoran Marunček, predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“

Tradiciju legendarnih Sokolova slijedi 1. oklopno mehanizirana bojna Sokolovi, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koja je smještena u Našicama.

Na svečanom obilježavanju bio je i župan Damir Dekanić.
- Drago mi je što se svake godine obilježava ova obljetnica jer to je sjećanje na ljude koji su dali svoje živote za Hrvatsku. Iako se u javnosti često čuju nezadovoljstva branitelja vezana na različite teme, siguran sam da bi, kada bi se ne daj Bože ponovo dogodilo isto, svi ovi momci ponovo bili prvi – poručio je župan.

Uz svečanost u vojarni Udruga veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“ organizirala je u galerijskom prostoru vinkovačkog Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ i likovnu izložbu pod nazivom „ I dalje u pokretu“, autora Berislava Medića.

 

Pročitano 618 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić