Ispiši ovu stranicu

Obilježena 30. obljetnica raketiranja Banskih dvora

Obilježena 30. obljetnica raketiranja Banskih dvora Foto: Arhiva HRV

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obilježio je godišnjicu raketiranja Banskih dvora i položio lovorov vijenac na Spomen ploču na zgradi Vlade, poručivši da su to bili sudbonosni trenuci za slobodu Hrvatske.

- Danas je 30. godina od raketiranja zgrade Banskih dvora, u tom trenutku to je bilo sjedište prvog predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana. MiG Jugoslavenske armije tog popodneva raketirao je Banske dvore s očitim ciljem da se likvidira vodstvo Republike Hrvatske - rekao je Plenković. 

Plenković je napomenuo kako je u tom trenutku u zgradi Vlade, uz predsjednika Tuđmana, bio i tadašnji predsjednik Predsjedništva bivše SFRJ Stjepan Mesić te predsjednik Savezne vlade Ante Marković, koji su vodili razgovore o napetim zbivanjima u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku.

- Nažalost, tada je jedna osoba izgubila život, nekoliko ih je ranjeno, na sreću predsjednik Tuđman i ostali dužnosnici ostali su živi. Ovo su bili sudbonosni trenuci za slobodu Hrvatske, za sve ono što danas imamo i dan nakon toga, u noći sa 7. na 8. listopada, Hrvatski sabor donio je konačne odluke o neovisnosti - naglasio je premijer. 

Najavio je sutrašnje obilježavanje Dana Hrvatskog sabora, naglasivši kako se prisjećaju tog trenutka s puno ponosa te s važnom porukom da se mlade generacije upute u sva ta ključna zbivanja kada je nastajala suvremena i moderna Hrvatska.

Pročitano 631 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI