Ispiši ovu stranicu

Počinje cijepljenje protiv gripe

Ilustracija Ilustracija Foto: Hrv arhiva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine nabavio 600.000 doza cjepiva protiv gripe. U tijeku je distribucija prvog dijela cjepiva tako da će cijepljenje osoba koje imaju povećani rizik od komplikacija započeti u četvrtak 28. listopada.

-Za područje Vukovarsko-srijemske županije nabavljeno je 10.080 doza što je polovina od ukupno naručenih količina. Termin za cijepljenje potrebno je telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno, jer u postojećoj situaciji obilježenoj rastućim bojem COVID-19 infekcija nužno je planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19 – pojašnjava ravnateljica HZZJ VSŽ dr Kata Krešić dodajući kako nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom ili prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike. I ove je godine cijepljenje besplatno za različite skupine ljudi.
-Besplatno se i ove godine cijepiti mogu osobe životne dobi 65 godina i starije, korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega i jetre (npr. ciroza), kroničnim neurološkim bolestima, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunosnog sustava (uključujući HIV infekciju) te irazito pretile osobe (ITM > 40), djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz gripu), u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl., zdravstveni radnici i trudnice. - pojašnjava de Krešić.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta.

Na području županije protekle je godine cijepljeno oko 18.500 osoba.

 

Pročitano 517 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić