Ispiši ovu stranicu

Novi zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima

Novi zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima Foto: Arhiva HRV

Ministarstvo poljoprivrede pustilo je u javno savjetovanje Nacrt prijedloga Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Novi Zakon, zamijenit će i staviti van snage trenutno važeći, a obzirom na ustrojavanje Državnog inspektorata, koji je uz Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva, novo nadležno tijelo u području sigurnosti i higijene hrane pojasnila je voditeljica Službe za sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede, Sandra Gutić.

- U potpunosti će biti usklađena podjela nadležnosti za provođenje službenih kontrola i preraspodjela određenih zadaća nadležnih tijela s odredbama novog Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja – rekla je Gutić.

Zakonom će se osigurati zakonska osnova za donošenje nacionalnih odredbi u područjima izravne opskrbe malim količinama primarnih proizvoda proizvedenih na vlastitom gospodarstvu kojima proizvođač opskrbljuje krajnjeg potrošača ili lokalni objekt u maloprodaji koji izravno opskrbljuje krajnjeg potrošača, nacionalnih mjera za prilagodbu zahtjevima iz Uredbe (EZ) br. 852/2004 i 853/2004, dodatnih zahtjeva označavanja hrane životinjskog podrijetla, posebnih pravila o higijeni hrane životinjskog podrijetla, izrade plana praćenja patogenih mikroorganizama u hrani i hrani životinjskog podrijetla te izrade programa državnog monitoringa rezidua za praćenje antimikrobne rezistencije u životinja i u hrani životinjskog podrijetla.

Također, područje praćenja rezidua u hrani životinjskog podrijetla, koje je do sada bilo u okviru Zakona o veterinarstvu izmješteno je i uvršteno u odredbe novog Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, a te iste odredbe u Zakonu o veterinarstvu bit će stavljene van snage danom stupanja na snagu ovoga Zakona.

Savjetovanje je otvoreno do 4. prosinca 2021. godine.

Pročitano 797 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI