Ispiši ovu stranicu

Održana prezentacija projekta 'Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste'

Održana prezentacija projekta 'Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste' Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

U hotelu Osijek održano je predstavljanje pilot projekta 'Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste' koji za cilj ima smanjene otpada od hrane.


Ovaj projekt pokrenut je u dva hotela u Hrvatskoj – u Osijeku i Puli, s ciljem provođenja radnih metoda u hotelskim kuhinjama zahvaljujući kojima bi se smanjio otpad od hrane. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost usmjerio je ovaj projekt na hotelski sektor iz razloga što ovaj sektor uz pozitivne strane koje nudi proizvodi i ogormne količine otpada. Vesna Cetin Krnjević iz Fonda ističe kako je ovaj projekt usmjeren kako na osoblje tako i na goste hotela.

- U ovom projektu mi smo se usmjerili i na osoblje, ali i na same goste hotela kako bi smo ih osvjestili o ovom problemu bacanja hrane. To je problem i razvijenih zemalja, ne samo onih nerazvijenih i sa te pozicije ovaj problem bacanja hrane ima i društvenu, okolišni i financijski apsekt za hotele jer pretpostavljamo da ćemo smanjenjem količine otpada donijeti neke uštede našim hotelima, rekla je Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U ovom pilot projektu sudjelovala su dva hotela u Hrvatskoj, jedan iz Osijeka i jedna iz Pule, a iz fonda su željeli usporediti rezultate iz ta dva dijela Hrvatske.
- Željeli smo usporediti primorski i kontinentalni dio Hrvatske, a smanjenje otpada dobili smo u Osijeku što je iznimno važno. To smanjenje otpada je bilo na razini oko 10%. Obavili smo dva mjerenja, jedno u predsezoni, a drugo u postsezoni i temeljem tih rezultata smo utvrdili da se količina otpada smanjila za otprilike 10%, ističe Cetin Krnjević.

Plan Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je uključiti što veći broj hotela sa područja cijele Hrvatske, a slijedeće godine će projekt proširiti i na studentske centre. Partneri na ovom projektu su ministarstvo Gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom turizma i sporta te Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitano 556 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI