Ispiši ovu stranicu

Osijek: Dizajniranje specijaliziranog čipa za bespilotne sustave

Ilustracija Ilustracija FOTO: ARHIVA HRV

Potpisan je sporazum o suradnji između osječke tvrtke koja se pozicionirala kao svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i vodeće regionalne tvrtke u industriji bespilotnih letjelica i osječkog FERITA te zagrebačkog FERA.

Prema sporazumu cilj je da obrazovne insitucije u suradnji s tvrtkom rade na istraživanju i razvoju tehnologija od strateške važnosti za digitalnu i otporniju Europsku uniju. Projektom će se pokušati izgraditi ekosustav pravog dizajna čipova. Prema riječima direktora osječke tvrtke Srđana Kovačevića, u budućnosti će se otvoriti prostor za otvaranje 20 do 30 tvrtki koje će raditi na takvoj vrsti čipa koji komercijalno nije isplati bez pomoću Europske unije. Istaknuo je kako će s eu Osijeku početi raditi čip koji nedostaje tržištu i da će se ovom suradnjom osigurati dodatna sredstva iz Europske unije za komercijalizaciju dizajniranja novih vrsta čipova.

Ugovor su potpisali direktor osječke tvrtke Srđan Kovačević, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Tomislav Matić i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb Gordan Gledec. Potpisivanju su nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Pročitano 400 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI