Ispiši ovu stranicu

Prijave na edukaciju o uzimanju uzoraka tla za kemijsku analizu u Starim Jankovcima

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika dužne su provoditi ispitivanje plodnosti tla (analize tla) na poljoprivrednom zemljištu upisanom u ARKOD sustav.

Ispitivanje plodnosti tla u užem smislu podrazumijeva uzimanje uzoraka tla, analizu ili procjenu mehaničkog sastava tla, agrokemijske analize tla i tumačenje rezultata sukladno Pravilniku o metodologiji za praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta.

Za potrebe poljoprivrednika s područja općine Stari Jankovci Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, organizirat će edukaciju o uzimanju uzoraka tla za kemijsku analizu. Edukacija će biti održana 3. ožujka 2022. godine u Centru kompetencija – hrana i bioekonomija s početkom u 9 sati.

- Edukacije o uzimanju uzoraka tla za kemijsku analizu koje organizira Ministarstvo poljoprivrede provodimo na području cijele Vukovarsko-srijemske županije. Cilj edukacija je okupiti sve poljoprivrednike s područja naše županije koji su upisani u Upisnik te koji imaju minimalno jedan hektar poljoprivredne površine. Kako bi poljoprivrednici mogli sami uzimati uzorke sa svojih parcela oni moraju odslušati predavanje u trajanju od pet sati nakon čega će dobiti potvrdu s kojom su ovlašteni sami uzimati uzorke tla – pojasnila je Ivana Čeh, viša stručna savjetnica u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede.

Edukacije o uzimanju tla za kemijsku analizu održavaju se i u Vukovaru.

- U Vukovaru su održane dvije edukacije u ovoj godini dok je u prošloj održano njih pet. Mi radimo na principu da nam se zainteresirani poljoprivrednici jave i nakon što skupimo njih 20 organiziramo edukaciju. Želim naglasiti da bi svi poljoprivrednici do kraja godine trebali odslušati predavanja na edukacijama jer prema Zakonu do 31. prosinca ove godine svaki poljoprivrednik mora imati izanalizirane sve parcele koje su u ARKOD sustavu – naglasila je Čeh.

Pročitano 306 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI