Ispiši ovu stranicu

S pijetetom i suzama Vukovarci se opraštaju od svoje heroine

Tuga, pijetet, zahvalnost i suze Tuga, pijetet, zahvalnost i suze Foto: Valerija Lozančić

Vukovarska heroina Domovinskoga rata, ratna i poslijeratna ravnateljica bolnice dr. Vesna Bosanac danas je zauvijek napustila svoju bolnicu i suradnike od kojih se nije odvajala čak niti u najtežim ratnim vremenima.

Izgubila je bitku s dugom i teškom bolešću i danas se svi s velikom zahvalnošću i tugom opraštamo od ove hrabre i velike žene koju ćemo zauvijek pamtiti.
Na posljednje počivalište na Memorijalnome groblju, doktoricu Bosanac iz kruga bolnice sa zahvalnošću, pijetetom, velikom tugom u srcima i suzama u očima ispratili su njeni mnogobrojni suradnici i prijatelji.

Dr. Bosanac posljednji ispraćaj 2

 

Ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar mr.sc Anto Blažanović, dr.med.spec. patologije i sudske medicine, naglasio je kako je dr. Bosanac bila velika žena i osoba koja je najzaslužnija za obnovu, organizaciju i funkcioniranje bolnice.
- Imala je poseban odnos prema djelatnicima i svima koji su joj se obratili za bilo što. Siguran sam da smo ostali bez jedne iznimne žene – poručio je ravnatelj Blažanović.

Na posljednji ispraćaj svojoj dugogodišnjoj suradnici došao je i izv. prof. dr. sc. Siniša Maslovara, dr.med. specijalist otorinolaringolog i audiolog.
- Doktorica je umrla, ali će za nas ostati uvijek živa. Uvijek ćemo je se sjećati kao simbola humanosti i etičnosti. I ova će bolnica, koju je ona podigla iz ruševina, zauvijek svjedočiti o svemu što je učinila. Pamtit ćemo ju po svemu što je učinila u ratu, ali i u miru - naglasio je dr. Maslovara, koji je bio zamjenik ravnateljice Bosanac više od dvadeset godina.
- Čim je naša suradnja kao ravnateljice i zamjenika trajala preko dvadeset godina, možemo zaključiti da smo jako dobro surađivali. Nikada nismo imali problema i s njom je bilo jako ugodno surađivati – zaključuje dr. Maslovara.
Na novinarski upit bi li vukovarska bolnica bila ovako obnovljena i opremljena da nije bilo nje, dr. Maslovara odgovara kako vjeruje da ne bi.
-Doktorica je imala autoritet i u našoj je državi predstavljala simbol Domovinskoga rata. Stoga su joj uvijek svi izlazili u susret. Za pretpostaviti je da neki drugi ravnatelj ne bi imao takve mogućnosti – zaključuje dr. Maslovara.

Doktorica Mirjana Semenić Rutko koja je također došla ispratiti dr. Bosanac na njeno posljednje počivalište, prisjetila se zajedničkih proživljenih strahota, ali i nevjerojatne hrabrosti dr. Bosanac.
-Pamtim je po tome što je bila dovoljno čvrsta, a opet pažljiva i mekana prema svima, uključujući i pacijente. Za svakoga je imala pažljivu, utješnu i ohrabrujuću riječ. Jako je dobro balansirala između svega zla koje nam se događalo i naših potreba i teških trenutaka koje smo imali – rekla je dr. Semenić Rutko dodajući kako ih je uvijek pozivala da budu snažni i strpljivi govoreći kako će sve biti u redu.
-Osobno ću je uvijek pamtiti po tome što je svakome željela pomoći, bez obzira znala ga ili ne. Ona je srce i duša ovoga grada, svakome je bila spremna pružiti svoje ruke i otvoriti svoju srce – poručuje dr. Semenić Rutko.

 Medicinska sestra Ružica Đurić u suzama ističe kako će dr. Bosanac pamtiti samo po dobru.
-Bila je tiha i blaga žena puna razumijevanja za sve. Tko god je pokucao na njena vrata svakom je pomogla ili barem pokušala pomoći. Jako mi je teško ovaj dan, došla sam joj reći posljednje zbogom i da ćemo je uvijek pamtiti – poručila je Đurić dodajući kako misli da ni muškarac ne bi mogao podnijeti sve što je ona pretrpjela tijekom srpske agresije.

Fizioterapet Željko Đekić također naglašava kako će im baš svima nedostajati jer je davala sebe za svoju bolnicu, ljude, Vukovar, ali i cijelu Hrvatsku.
Instrumentarka Zvezdana Pinjuh koja je trudna prolazila sav ratni pakao također je istaknula kako je riječ o velikoj ženi koja joj je željela pomoći i izvući je iz bolnice, ali je Zvezdana odbila jer im je svaki djelatnik bio neophodan.

Pogreb dr Bosanac bit će održan na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u 14:00 sati, a sveta misa bit će služena u crkvi sv. Filipa i Jakova u 15:30. U 17 sati u Hrvatskom domu Vukovar počast liku i djelu vukovarske heroine odat će se i Komemorativnim skupom.

Dr. Bosanac umrla je nakon duge i teške bolesti na svoj imendan, u jutarnjim satima prvoga dana proljeća, par dana nakon što je napunila 73. godinu života. Njezina hrabrost i veličina te neponovljivo životno djelo trajno će ostati upisano u povijesti grada Vukovara, našim srcima i sjećanju. 

Hvala joj za sve!

Pročitano 810 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić