Ispiši ovu stranicu

Ministarstvo razmatra financijski stimulirati docjepljivanje

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u srijedu da dva milijuna doza cjepiva protiv covida-19 drži na zalihama jer stotine tisuća građana još čekaju docjepne doze, a kako bi se stimuliralo docjepljivanje razmatra se i smanjivanje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako se razmišlja o dodatnom financijskom poticaju za cijepljene dodatnom dozom i to kroz smanjenje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U Hrvatskoj se docijepiti treba još oko 900.000 građana, oko pola milijuna osoba između 30 i 55 godina i 400.000 starijih od 55 godina.

Građanima su stalno na raspolaganju mogućnosti primarnog cijepljenja ili docjepljivanja kod liječnika obiteljske medicine ili u zavodima za javno zdravstvo.

Hoće li se u Hrvatskoj uvesti i docjepljivanje četvrtom, odnosno drugom dodatnom dozom, iz Ministarstva su pojasnili kako se ta opcija još razmatra. 

HZJZ uskoro pokreće novu kampanju za cijepljenje, u sklopu koje će se emitirati videospotovi u medijima i na društvenim mrežama.

- Ne bi nas smjeli zavarati aktualni povoljniji trendovi jer i dalje prijeti opasnost od virusa i njegovih mutirajućih varijanti, kao i mogućnosti težih oblika bolesti, posebno među starijom i zdravstveno ranjivijom populacijom - istaknuo je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

To je glavni razlog zašto je važno da su osigurane dovoljne količine svih vrsta cjepiva.

- Troškove bolničkog liječenja, bolovanja i izolacije tijekom epidemije brojimo u milijardama kuna, pa je svaka preventiva, osim čuvanja zdravlja, izravan doprinos zdravstvenom proračunu naše zemlje - poručio je Beroš. 

Pročitano 246 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI