Ispiši ovu stranicu

Održana je tribina o sakupljanju i prodaji peluda

Održana je tribina o sakupljanju i prodaji peluda Foto: Ministarstvo poljoprivrede

U Vukovaru je u organizaciji Pčelarske udruge Vukovar 91 održana tribina na temu sakupljanja i prodaje peluda.

Na tribini su prof. Zlatko Puškadija ,dr. Stipa Kovačić, mr. Ivan Dumendžić i drugi pčelari sa iskustvom sakupljanja peluda podijelili svoja iskustva i metode sakupljanja peludi. Prema riječima predsjednika Pčelarske udruge Vukovar 91, Ivana Dumendžića na tribini je sudjelovalo oko pedesetak pčelara iz cijele Slavonije.

- Profesor Zlatko Puškadija, nositelj katedre na Agrobiotehničkom fakultetu Osijek iznio je način sakupljanja peluda, važnost sakupljanja i čišćenja peluda. Doktor Stipa Kovačić napomenuo je i pojasnio važnost konzumacije peluda za organizam te kako se isti konzumira. Bilo nas je jo sugovornika, stvarno je zanimanje bilo veliko i ispred naše udruge izražavam zadovoljstvo - pojasnio je Dumendžić te dodao kako je na tribini bilo puno pitanja, nesuglasica i savjeta pa je tribina trajala duže od 2 sata.

Na području Preloga, u Međimurskoj županiji dogodio se pomor pčela, otrovano je oko 17,5 milijuna jedinki. Tim povodom pitali smo Dumendžića susreću li se i pčelari s našega područja s pomorom i koji su razlozi.

- Ovo što se dogodilo u sjevernoj Hrvatskoj to je jedna velika katastrofa za sve. Ljudi moraju znati da tretirani usjevi završe na kraju kod svih na stolu i svi ih konzumiramo. Svi moramo biti odgovorni i moramo paziti što radimo i kako radimo. Apeliram na sve da se ne koriste zabranjena sredstva jer ona sredstva koja su se koristila na prostoru sjevera Hrvatske, kod nas su zabranjena - poručio je Dumendžić.

Pročitano 489 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI