Ispiši ovu stranicu

Obilježava se 27. obljetnica raketiranja Grada Zagreba

Obilježava se 27. obljetnica raketiranja Grada Zagreba Foto: Grad Zagreb

U ponedjeljak i utorak obilježava se obljetnica raketiranja Zagreba i drugih gradova u središnjoj Hrvatskoj 1995. godine kao odgovor na vojno redarstvenu operaciju Bljesak.

Raketiranje se dogodilo u znak odmazde za gubitak okupiranih dijelova zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj akciji “Bljesak”, a vojska pobunjenih Srba je raketnim sustavom “Orkan” s kazetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Siska, Karlovca i Jastrebarskog. U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih “zvončića”, a ranjeno je 218 osoba.

- To je bila reakcija na akciju Bljesak koja se dogodila dan ranije pa je onda iz Knina granatirano 2. i 3. svibnja. S tim da su 2. svibnja prvim raketiranjem ispalili šest projektila koji su sadržavali 400 ili 500 zvončića. To su male bombe s padobranima koje su padale po svuda – pojasnio je dopredsjednik Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Zagreba i Zagrebačke županije Zdenko Nesek.

Milan Martić, jedan od vođa srpskih pobunjenika priznao je 1995. godine svoju odgovornost za raketiranje.

- Za ovo što je Tuđman napravio prema vama ovdje, kao protumjeru mi smo bombardirali sve njihove gradove - i Sisak više puta i Karlovac i Zagreb, i jučer i danas. To je napravljeno zbog vas. Napad Tuđmanovih snaga nije bio samo na zapadnu Slavoniju. Danas je uslijedio ultimatum, ako budu dalje napadali naše snage u okruženju tučemo i dalje Zagreb i razaramo njihove gradove – rekao je u priznanju 1995. godine Martić.

Haaški sud Martića je osudio na 35 godina zatvora, zbog progona, ubojstava, mučenja i ostalih zločina protiv čovječnosti, a 2020. je osuđen i na sedam godina zatvora za raketiranje Karlovca u svibnju 1995. godine.

Pročitano 396 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI