Ispiši ovu stranicu

Značajna sredstva uložena u infrastrukturu grada Vukovara

Značajna sredstva uložena u infrastrukturu grada Vukovara Foto: Arhiva HRV

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo u gradu Vukovaru obavlja upravne i stručne poslove iz samoupravnog djelokruga Grada u svezi organiziranja i obavljanja komunalnih djelatnosti, prometa, graditeljstva, uređivanja građevinskog zemljišta i zaštite okoliša.

Kako bismo provjerili što je u gradu Vukovaru, po pitanju infrastrukture, učinjeno proteklih godinu dana kontaktirali smo pročelnika Upravnog odjela Dražena Čuliga.

- U proteklih godinu dana, kada je riječ o ulaganjima u izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture i objekte u vlasništvu grada Vukovara, možemo reći da je prethodna godina bila jedna od najznačajnijih po ulaganju. Sve što smo radili, radili smo prema osluškivanju potreba naših građana. Neke od velikih projekata započeli smo u 2021. godini, a završit ćemo ih u 2022. godini. Sukladno mogućnostima proračuna i potrebama građana realizirali smo projekte koji su vidljivi na kompletnom našem području – rekao je Čulig te izdvojio neke od projekata koji su obilježili proteklu godinu.

- Značajniji projekti koji su provedeni u 2021. godini ili su započeli u 2021. godini i još su u tijeku, su projekti koji su iznimno zahtjevni i izazovni za grad Vukovar, a to su završetak sportsko nogometnog igrališta odnosno sportsko rekreacijskog stadiona gdje je izgrađena kompletno nova infrastruktura: tribine, svlačionice, nogometno igralište, pomoćno igralište s umjetnom travom, atletska staza, rasvjeta, reflektori za noćno korištenje, pješački pristupi, parkiralište i dr.. Sljedeći projekt koji je posebno značajan za stanovnike gradske četvrti Borovo naselje je projekt rekonstrukcije Radničkog doma koji će se nakon završetka radova ustupiti na korištenje Veleučilištu Lavoslav Ružičke kako bi se studentima osigurali najmoderniji uvjeti za stručno usavršavanje. Najveći projekt koji je provodila gradska uprava je izgradnja Ekonomske škole, na dijelu naselja Olajnice. Tu smo ugovorili radove i započeli s izgradnjom škole, a pored same škole izgraditi će se i jedna moderna sportska dvorana. Ostali projekti koji su značajni za grad Vukovar, a na temelju osluškivanja potreba građana su izgradnja i proširenje parkirališnih mjesta na području grada Vukovara, izgradnja šetnice u Borovu naselju za koju smo dobili puno upita naših građana i drugi – pojasnio je pročelnik Čulig.

Grad Vukovar, prema riječima Čuliga, u proteklih nekoliko godina značajna sredstva ulaže u prometnu infrastrukturu na području cijeloga grada. No, nažalost gorući problem, vukovarska obilaznica, još uvijek nije riješena.

- Što se tiče grada Vukovara i obilaznice, tu imamo učestali problem i konstantno ga pokušavamo riješiti. Gradu Vukovaru su ruke vezane. Gradonačelnik i sve službe koje sudjeluju u projektu obilaznice su na sve moguće načine pokušali vršiti pritisak s argumentima koji stoje i na koje se ne može nitko oglušiti. Grad Vukovar je jedini grad, na potezu Slovenija – Srbija – cijelom duižinom Republike Hrvatske koji nema obilaznicu. Prometno opterećenje, pogotovo tranzitnog prometa koji prolazi kroz grad Vukovar su nemjerljivi. Svi ovi argumenti nisu priče i nije da bi grad Vukovar htio obilaznicu nego, mi to trebamo. Ova obilaznica, prema mom mišljenju, trebala je biti izgrađena prije desetak godina – naglasio je pročelnik. 

Kada je riječ o javnoj rasvjeti, Čulig ističe kako se u Gradu Vukovaru radi na modernizaciji javne rasvjete, a tome u prilog ide i nedavno potpisan ugovor o poboljšanju energetske učinkovitosti i modernizacije javne rasvjete, koji će pridonijeti uštedama kojima Grad Vukovar teži. Što se tiče horikulturnog uređenja, evo što je protekle godine napravljeno.

- Protekle smo godine puno učinili kada je riječ o hortikulturnom uređenju. Samo jedan od primjera je Županijska ulica, gdje je nekada prije postojao četverored lipa. Tamo smo izvršili sadnju lipa duž cijele ulice. Vrijednost sadnje lipa je 150 tisuća kuna. Isto tako, u protekloj smo godini u Park šumi Adica izvršili sadnju novih sadnica hrasta, uređivali smo javne površine. Naravno, i u ovoj 2022. godini nastavit ćemo isto i ukoliko nam to uvjeti dozvole povećat ćemo fond sadnica – naglasio je Dražen Čulig.

Za kraj našeg razgovora s pročelnikom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo grada Vukovara Draženom Čuligom upitali smo ga za planove Upravnog odjela za razdoblje ispred nas.

- Naši su planovi uvijek, mogu reći veliki, možda netko nekada misli da su i nerealni, ali pokazali i dokazali smo u više navrata da to baš i nije tako. Naši planovi za neko buduće razdoblje su prvenstveno završetak radova izgradnje Ekonomske škole koju smo i obvezni završiti radi sufinanciranja u zadanom roku, završiti s radovima na uređenju i postavljanju jednog modernog dječjeg igrališta u gradskoj četvrti Mitnica, a koje smo građanima obećali. U tijeku nam je revizija dokumentacije uređenja Radničkog doma u središtu Vukovara koji je prioritet, želimo ga staviti u korist građanima i dati mu neku namjenu. Također, moramo izgraditi i pristupne ceste novoj Ekonomskoj školi. Nadalje, prijekopotrebno je proširenje Petrovačke dole jer je kapacitet iste skoro pa popunjen. U razdoblju ispred nas radit ćemo i dalje na modernizaciji javne rasvjete i postavljanju solarnih elektrana na objektima u vlasništvu Grada. U planu nam je uređenje površine gdje je nekada bilo atomsko sklonište u gradskoj četvrti Olajnica. Isto tako, nastavak uređenja igrališta na Olajnici gdje ćemo izgraditi BMX park. Ovo su samo neki projekti koje imamo u planu, ovisit ćemo o prihodu, proračunu grada i sufinanciranju iz EU fondova, ali mi smo spremni – naglasio je pročelnik Čulig.

Pročitano 468 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI