Ispiši ovu stranicu

Europski dom Vukovar i Gimnazija Vukovar domaćini nastavnicima iz četiri europske države

Europski dom Vukovar i Gimnazija Vukovar domaćini nastavnicima iz četiri europske države Foto: Sandra Grgić

Europski dom Vukovar i Gimnazija Vukovar, u sklopu projekta Education for democracy koji je dio EU projekta Erasmus+, ovaj su tjedan domaćini studijske posjete nastavnika i profesora iz četiri europske države Njemačke, Španjolske, Poljske i Finske.

Nastavnici i profesori kroz ovaj projekt razmjenjuju iskustva na polju odgoja učenika i njihovog uključivanja u životne tokove kao demografski odgovornih građana.

Dijana Antunović Lazić izvršna direktorica Europskog doma Vukovar naglasila je kako je ovaj projekt s provedbom započeo 2019. godine i trenutno je pred završetkom.

- Cilj u ovom projektu je razmijeniti prakse među partnerima na polju sudjelovanja učenika u nastavnom procesu i životu škole, s posebnim osvrtom na nastavničke kompetencije za pripremu učenika za njihov život kao aktivnih demokratskih građana i budućih aktera na europskom tržištu rada – pojasnila je Antunović Lazić.

Sabine Seybold-Leonhard s Pedagoškog instituta za profesionalni razvoj nastavnika njemačke pokrajine Rheinland-Pfalz pojasnila je kako su se kroz projekt pokušale usporediti edukacijske prakse različitih zemalja Europske unije.

- Kroz ovaj smo projekt htjeli vidjeti kolika je moć profesora kao pokretačke sile učenika da budu aktivni građani u društvu. Ideja je da učitelji, koji sudjeluju u projektu, uče jedni od drugih. Zadatak je da jedni druge posjete i da intenzivno raspravljaju o tome što se radi i kakav se proces demokracije implementira u škole – rekla je Seybold-Leonhard.

Uroš Barjaktarević nastavnik engleskog jezika u Gimnaziji Vukovar pojasnio je kako s partnerima moraju sjesti i razmisliti na koji će način ćemo neke stvari implementirati u Gimnaziju Vukovar.

- Projekt polazi od pretpostavke da u suvremenom svijetu postoje brojni izazovi demokracije, tako da je ovaj projekt proveden nekako u najbolje vrijeme, vrijeme pandemije i vrijeme rata u Ukrajini. Mi smo kroz ovaj projekt u nekoliko različitih europskih zemalja vidjeli zapravo kako se demografsko obrazovanje provodi od najranije dobi – rekao je Barjaktarević.

 

Pročitano 382 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI