Ispiši ovu stranicu

Projekt "Sunce nad Vukovarom"

Projekt "Sunce nad Vukovarom" Foto: Sandra Grgić

Gradu Vukovaru odobren je još jedan projekt prijavljen na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a iz programa „Energija i klimatske promjene“. 

Riječ je o projektu „Sunce nad Vukovarom“ za koji je 24. svibnja 2022. s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan ugovor.

Na temu projekta "Sunce nad Vukovarom" gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je pojasnio kako se ovim projektom nastoji potaknuti i ostale vlasnike zgrada u gradu na ugradnju sunčanih elektrana na vlastite krovove te na taj način doprinijeti većoj energetskoj učinkovitosti zgrada, smanjenoj ovisnosti o opskrbi energenata te većoj uporabi obnovljivih izvora energije.

- Ovaj je projekt rezultat rada Grada Vukovara u prethodnom razdoblju. Sredstva koja smo dobili kroz ovaj projekt, dobivena su iz financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora, u kojeg su uključene Island, Kneževina Lihtenštajn i Kraljevina Norveška. Ovim putem smo htjeli nastaviti ono što radimo već godinama – energetsku učinkovitost, poticaji u kućanstvima da iskoriste sve moguće fondove i drugo. Iskoristili smo ovaj poziv kao malo koji grad u Republici Hrvatskoj, na ovako opsežan način jer će 12 objekata u našem gradu dobiti fotonaponske sustave – pojasnio je Penava.

Solarne elektrane izgraditi će se na Osnovnim školama Antuna Bauera, Dragutina Tadijanovića, Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Nikole Andrića te na Osnovnoj školi Mitnica, na Dječjem vrtiću – Centralnom objektu, Dječjem vrtiću – Vukovar Novi, na zgradi Gradske uprave Vukovar, Gradskoj tržnici, Sportskoj dvorani u Borovu naselju te na Plivalištu Vukovar.

Ukupna vrijednost projekta je 5.827.763,50 kuna, od čega su 85,09 posto odnosno 4.958.821,71 kuna bespovratna sredstva.

Zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac pojasnio je kako je Grad Vukovar imao spremnu tehničku dokumentaciju za izgradnju sunčanih elektrana za 12 objekata u gradu, a za što se ukazala prilika objediniti i prijaviti kao jedan projekt.

- Uistinu smo ponosni zbog ove prijave. Ono što je važno naglasiti je to da će povrat ove investicije biti zasigurno u vremenu od godine dana – naglasio je Sušac.

Viši savjetnik za energetsku učinkovitost Grada Vukovara Branko Knežević na primjeru sunčane elektrane koje će biti postavljena na Plivalište Vukovar istaknuo je kako je isplativosti projekta na Plivalištu Vukovar manja od jedne godine.

- Plivalište Vukovar će imati najveću snagu i to od 350 kW. Plivalište sa starim cijenama ima godišnju potrošnju električne energije oko milijun kuna, a s novim cijenama koje stupaju na snagu 1. srpnja, planirana je potrošnja oko 2,2 milijuna kuna. Kada solarna elektrana bude postavljena na Plivalište, Grad Vukovar će po starim cijenama uštedjeti oko 200 tisuća kuna - rekao je Knežević te pojasnio kako je vijek trajanja solarnih elektrana od 20 do 25 godina.

Ukupna snaga svih elektrana iznosi 801,90 kW. Projekt se provodi u suradnji s norveškim partnerom – Energy Farm International Foundation, a rok provedbe projekta je 2 godine.

Pročitano 701 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI