Ispiši ovu stranicu

Predstavljena knjiga "Vukovarsko-srijemska županija. Demografski izazovi, kvaliteta življenja i perspektiva razvoja"

Predstavljena knjiga "Vukovarsko-srijemska županija. Demografski izazovi, kvaliteta življenja i perspektiva razvoja" Foto: Valerija Lozančić

U Palači Srijem u Vukovaru svečano je predstavljena knjiga "Vukovarsko-srijemska županija. Demografski izazovi, kvaliteta življenja i perspektiva razvoja" nakladnika Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Znanstvena monografija nastala je kao rezultat provedbe dvaju znanstvenoistraživačkih projekata od 2019.godine do 2021. koje je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar realizirao za potrebe Vukovarsko-srijemske županije i uz njezinu financijsku potporu. Istraživanja su se odnosila na demografsko stanje, kvalitetu života, migracije i perspektivu razvoja. U ovoj se publikaciji donose objedinjeni rezultati provedenih projekata.
- Očekivani rezultati istraživanja trebaju pridonijeti prepoznavanju najvažnijih razvojnih potencijala, kao i realnih odnosno održivih demografskih, društvenih i gospodarskih koncepata i modela budućeg razvoja i napretka Županije, a na osobit način prepoznavanju potencijalnih razvojnih projekata u kontekstu regionalnog (urbanog i ruralnog) razvoja Županije. U svrhu realizacije svrhe i ciljeva istraživanja formiran je projektni tim od 14 istraživača – kompetentnih znanstvenika iz područja društvenih znanosti, znanstvenih polja demografija, psihologija i sociologija, pojasnio je dr. sc. Dražen Živić, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, urednik i pomoćnik ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dodajući kako su neki od razloga za ovako loše demografsko stanje Domovinski rat, slom industrije i poljoprivrede te niz drugih problema.

-Rješenja postoje, ali nisu ostvariva preko noći i ne bi trebala ovisiti o političarima. Situacija se strmoglavo ruši i ukoliko se nešto ne poduzme, neće u opasnosti biti samo Slavonija i domicilno stanovništvo, već će problem postati i nacionalna sigurnost jer demografski ispražnjen i razvojno zapostavljen kraj koji je granično i strateški vrlo osjetljivo područje postaje poligon za supstituciju stanovništva što može donijeti cijeli niz sigurnosnih problema, rekao je Živić.

Predstavljanju knjige nazočio je i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit monsinjor Đuro Hranić.

Pročitano 403 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić