Ispiši ovu stranicu

"Ovčara – vječna rana"

Ovčara Ovčara Foto: Kery

Kod Spomen obilježja masovne grobnice Ovčara položeni su vijenci te je održan prigodan program i molitva pod nazivom "Ovčara – vječna rana". Vijence su položila izaslanstva Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”,udruga izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno Nikolom Mažarom i Ivanom Balić,sabor izaslanstvo Vlade republike Hrvatske predvođeno ministrom obrane Mariom Banožićem,vlada izaslanstvo županije Vukovarsko-srijemske predvođeno dožupanom Franjom Oreškovićem,županija izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom,grad Hrvatski generalski zbor,generalski zbor Policijska uprava Vukovarsko-srijemska,policija 204 Vukovarska brigada,204 brigada grad Zagreb,Zagreb Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar,bolnica izaslanstvo ŠkabrnjeŠkabrnja i mnogi drugi. Potom je održan prigodni program i molitva.

U rujnu i listopadu 1996. započele su ekshumacije iz masovne grobnice Ovčara koje su trajale 40 dana. Ekshumirano je 200 tijela ubijenih u dobi od 16 do 77 godina. 192 osobe su identificirane dok je još 8 osoba neidentificirano Oko 60 osoba ubijenih na Ovčari se još smatra nestalima, ali je njihova sudbina izvjesna. Uglavnom su to bili ranjenici, civili i medicinsko osoblje odvedeno 20. studenoga 1991. godine iz vukovarske bolnice.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 – 2022 završio je svetom misom u crtvi Sv. Filipa i Jakova za poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata – žrtve masovne grobnice Ovčara.

Pročitano 304 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI