Ispiši ovu stranicu

Penava: Plenkovićeva budućnost je odstupanje s dužnosti premijera

Penava: Plenkovićeva budućnost je odstupanje s dužnosti premijera Foto: Valerija Lozančić

Domovinski pokret koji premijera Adreja Plenkovića proziva za brojne afere, inicirao je njegov opoziv, o čemu je danas glasovao i Hrvatski sabor. Premijer i dalje ima povjerenje Hrvatskog sabora jer je za opoziv ruku dignulo 56 zastupnika, 77 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. O opozivu premijera govorio je na konferenciji za medije predsjednik Domovinskoga pokreta Ivan Penava koji je rekao kako su krimen premijera Plenkovića rezultati njegova rada u proteklim godinama i u zadnja dva mandata, a koji nedvosmisleno pokazuju da je u Hrvatskoj uspostavljena kompromitirana koruptivna struktura koja upravlja državom.

-Danas je u Saboru jedna od točaka, koja je možda i nosila fokus ovog tjedna, opoziv predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Mislim da ste kroz raspravu jasno vidjeli da su krimen gospodina Andreja Plenkovića rezultati njegova rada u proteklim godinama i u zadnja dva mandata, a koji jasno govore i nedvosmisleno pokazuju da je u Hrvatskoj uspostavljena kompromitirana koruptivna struktura koja upravlja državom - uvodno je rekao Penava.
Istaknuo je da je dno dna te politike i mentalnog sklopa situacija gdje su na aferi Vjetroelektrane, kao bočni krak te afere, pali čitav niz ministara i državnih dužnosnika na namještanju državnih stručnih ispita. Penava je podsjetio kako svi znamo za milijarde i stotine milijuna, međutim, kako je stvar otišla toliko duboko u sve pore društva da čelni ljudi ove države svojoj braći i sestrama, svojim rođacima, namještaju tako banalnu stvar kao što su državni stručni ispiti.

Dodao je kako se ne možemo praviti da premijer nije znao za te afere.
-Andrej Plenković ne može od toga biti izuzet i ne možemo se praviti da on za to nije znao. Medijski članci su jasno prezentirali dopisivanje visokorangiranih dužnosnika Republike Hrvatske koji oslovljavaju Andreja Plenkovića s 'AP', 'Šefe' itd. Vrlo jasno i nedvosmisleno su pokazali da ti dužnosnici u svojstvu osumnjičenika USKOK-a, DORH-a ili Europskog javnog tužitelja dobivaju njegovu potporu i nakon što su se našli u tom statusu, poručio je.

Upitao je zastupnike koji su bili protiv opoziva što im je važnije, stati na kraj aferama ili fotelje.
-Oni, uključujući i saborske zastupnike Hrvatske demokratske zajednice, će i svojim današnjim glasanjem pokazati da im je važnija sinekura, odnosno saborska fotelja, nego stati na kraj ovakvim praksama i aferama. Oni će i danas naći smušena objašnjenja da upravo te afere dokazuju da se bore protiv korupcije, iako ćete svaki dan vidjeti da se mi, jednako kao i mediji, žestoko trudimo prokazati i dokazati koruptivne kriminalne radnje u državi te da ih ta struktura brani do posljednjeg, a čak neke i dalje od toga - poručio je.

Rekao je kako očekuje da neće biti izglasano nepovjerenje Andreju Plenkoviću, ali da će današnje glasanje u Saboru pokazati, kada pogledamo u praksi, kako je svaki taj opoziv u jednom velikom postotku na kraju ipak urodio odstupanjem čelnih ljudi, ministara, a u ovom slučaju, nada se i premijera Plenkovića.
-Svi ti ministri zbog kojih se pokretala interpelacija su otišli sa svoga mjesta, odnosno govorim o izuzetno visokom postotku onih koji su bili prisiljeni otići s dužnosti, i siguran sam da je to perspektiva i budućnost i Andreja Plenkovića, koji je, sad je svima jasno, na čelu te strukture kao njezin šef. Ono što građani Republike Hrvatske trebaju znati i imati u glavi je žele li živjeti u ovakvoj državi i u ovakvom društvu te moraju shvatiti da koruptivno ozračje nije došlo samo po sebi, zaključio je predsjednik Domovinskog pokreta.

Pročitano 303 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić