Ispiši ovu stranicu

Financijska pismenost za djecu i mlade u Tjednu novca u Ekonomskoj školi Vukovar

Financijska pismenost za djecu i mlade u Tjednu novca u Ekonomskoj školi Vukovar Foto: Ekonomska škola Vukovar

Nizom edukativnih i kreativnih aktivnosti i radionica u Ekonomskoj školi Vukovar obilježen je Europski i Svjetski tjedan novca od 20.-26.ožujka.

Stručno Vijeće ekonomista Ekonomske škole osmislilo je radionice za učenike osmih razreda osnovnih škola, a proveli su ih nastavnici u suradnji s nekolicinom učenika. Među ostalim, odrađena je prezentacija o potrebama i željama, održana kreativna radionica "Izradi vlastitu novčanicu". Zaključni dio radionice bio je kviz u kojem su učenici odgovarali na pitanja kako bi provjerili što su naučili o novcu, a najbolji su dobili prigodne nagrade.

Učenici 4.e i 4.h razreda Ekonomske škole posjetili su Gradski muzej Vukovar i pogledali numizmatičku zbirku koja sadrži izuzetno vrijedne primjerke novca. Utemeljena je 1948. godine, prvom donacijom prof. dr. Antuna Bauera, te je uz druge predmete bila temelj za osnivanje Gradskog muzeja Vukovar. U kasnijem razdoblju narasla je na ukupno 16.316 primjeraka. Učenici su sudjelovali i na radionici o povijesnom razvoju novca na našem području.

Europski i Svjetski tjedan novca, obilježen je i u samoj školi nizom edukativnih radionica i predavanja.

U suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provedeno je nekoliko radionica na temu „Izrada osobnog proračuna“ za učenike 1.e i 1.h razreda kako bi osvijestili važnost upravljanja osobnim financijama kao temeljem financijske pismenosti.

 

Učenici 2.a, 2.d, 3.a i 3.d razreda posjetili tvornicu obuće Borovo d.d. , a terenska je nastava integrirala sadržaje iz spektra računovodstvenih predmeta - računovodstvo troškova imovine, računovodstvo proizvodnje i trgovine, računovodstvo kao i poznavanje robe te geografiju.

Učenici su imali priliku upoznati znanja i vještine potrebne za obavljanje radnih zadataka računovodstva i financija u poslovnim organizacijama, nazočiti procesu proizvodnje, prepoznati i razlikovati troškove proizvodnje te čuti podatke o maloprodajnoj mreži ovog poslovnog subjekta.

Učenici 2.razreda, smjer ekonomist, izrađivali su umjetničke instalacije koristeći kovanice kune. Na ovaj način, pozdravili su se sa sredstvom plaćanja koje je vrijedilo proteklih godina i prigrlili novu valutu plaćanja. Svoje radove izložili su u školskom holu gdje je izložba otvorena za javnost.

Učenici završnih razreda izradili su videorad na temu „Zaštiti svoj novac“ kojemu je cilj osvijestiti mlade o prijevarama na financijskim tržištima.

Snimljena je i specijalna radijska emisija „Povijest i značaj novca“ na školskom radiju Radio EŠV.

Svjetski i Europski tjedan novca, obilježen je u vremenu od 20. do 26. ožujka, a predstavlja vodeći globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja odraslih, djece i mladih s ciljem donošenja informiranih financijskih odluka, kao i konačno postizanje financijske dobrobiti i otpornosti.

 

 

Pročitano 378 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić