Ispiši ovu stranicu

Održana tribina "Smanjenje ovisnosti o pesticidima te uvođenje elektroničkih vjerodajnica“,

Održana tribina "Smanjenje ovisnosti o pesticidima te uvođenje elektroničkih vjerodajnica“, Foto: OBŽ

Prema novoj strategiji održivog razvoja poljoprivrede u Europskoj uniji predviđeno je smanjenje upotrebe pesticida za 50 posto do 2030. godine kao jedan od ključnih ciljeva strategije „Od polja do stola“.

O provedbi navedene strategije, njenim značajkama te mogućim posljedicama na ukupna kretanja u poljoprivredi razgovaralo se na tribini pod nazivom „Smanjenje ovisnosti o pesticidima te uvođenje elektroničkih vjerodajnica“, koja je u organizaciji Osječko-baranjske županije održana u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić naglasio je kako se Osječko-baranjska županija zalaže za smanjenje upotrebe pesticida i prelazak na ekološku proizvodnju.
- Uporaba pesticida izrazito je aktualna i ozbiljna tema. Mi kao županija zalažemo se za smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivredi, a to je težnja i europskih direktiva koje predviđaju da se prepolovi njihovo korištenje do 2030. godine. Ujedno želimo poticati i ekološku proizvodnju, što je važno za zdravlje budućih generacija, ali i za očuvanje zdravlja tla i svih drugih važnih životnih aspekata. Svjesni smo da se u manjoj mjeri treba koristiti pesticide u smislu zaštite od određenih bolesti, no apeliram da to bude u što je mogućem manjem obimu - rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Načelnik Sektora fitosanitarne politike pri Ministarstvu poljoprivrede Ivica Delić pojasnio je gdje se trenutno Hrvatska nalazi u odnosu na ostale zemlje Europske unije kada je riječ o uporabi pesticida.
- Hrvatska je svojim smjernicama iz 2011. i 2012. godine do danas značajno smanjila upotrebu pesticida te je pred nama završna finalizacija s Europskom komisijom. Hrvatska je u dosta povoljnom položaju jer smo u postotku puno više smanjili upotrebu pesticida u odnosu na druge članice Europske unije. Problem je što druge članice koriste puno veće količine pesticida i tu je disbalans koji Europska komisija želi novom uredbom urediti kako bi ukupno smanjenje bilo 50 posto, a po članicama će biti različiti postoci smanjenja - naglasio je Ivica Delić.

Sudionici tribine mogli su doznati i informacije o poticajima radi naknade gubitaka poljoprivrednicima koji u narednih pet godina smanje upotrebu pesticida, o zabrani korištenja svih sredstava zaštite bilja u osjetljivim područjima i tri metra od tih područja, pa i da će se administrativne obveze i proizvođača i upravnih tijela još i to značajno povećati. Govorilo se i o nedostatku alternativnih sredstava za sredstva koja se sada koriste, mogućem povećanju troškova za proizvođače, primjeni integrirane zaštite bilja u kojoj se kemijski pesticidi koriste samo kao posljednje sredstvo.

Pročitano 276 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI