Ispiši ovu stranicu

U Osijeku obilježen Dan državnosti

U Osijeku obilježen Dan državnosti Foto: OBŽ

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem položilo je vijenac i upalilo svijeće pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode u Osijeku. Vijence su položili i svijeće upalili i članovi izaslanstava Grada Osijeka na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem, Policijske uprave osječko-baranjske, Hrvatske vojske te udruga hrvatskih branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Župan Ivan Anušić čestitao je građanima Dan državnosti Republike Hrvatske rekavši kako je obilježavanje 33. godišnjice neovisnosti Republike Hrvatske prigoda da se, kao i svake godine, prisjetimo svih događanja, a posebno 90-ih godina tijekom kojih smo stvarali Hrvatsku.
-Od prvih demokratskih izbora pa sve do Domovinskog rata, koji je učinio Hrvatsku neovisnom, ali i uzeo puno života hrvatskih branitelja i civila, stvoreni su preduvjeti zahvaljujući kojima danas imamo slobodnu zemlju koju trebamo graditi i činiti boljom za generacije koje dolaze poslije nas. Hvala svima koji su kroz stoljeće svoje živote ostavljali za ideju neovisne Republike Hrvatske, počevši od davnih vremena pa završivši s 1996. godinom te se nadam da više nijedan Hrvat neće morati oružjem braniti svoju domovinu. Preduvjete za to mora napraviti politika, osobito u budućnosti u kojoj nas očekuju brojni izazovi, mijenjaju se globalni odnosi snaga, a Hrvatska u tome mora biti gospodarski, vojno i politički snažna te zadržati svoju samostalnost, bez mogućnosti ugroze bilo koga – poručio je Anušić.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić rekao je kako se danas s pijetetom prisjećaju svih poginulih hrvatskih branitelja i civila koji su dali svoje živote u obrani domovine.
- Oni su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju i oslobađanju Hrvatske, a njihova hrabrost i zajedništvo trebaju nam biti motivacija za daljnje vođenje jedinica lokalne samouprave, ali i cijele države. Hrvatska se 90-ih godina goloruka suprotstavila tada trećoj vojnoj sili Europe i od tada do danas prošla trnovit put. Sada smo dio euroatlantskih integracija, od ove godine dio smo i eurozone i Schengena, a svjedoci smo koliko je lakše prebroditi različite krize kada ste u društvu najjačih ekonomija - rekao je Radić.

Članovi izaslanstava Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Policijske uprave osječko-baranjske položili su cvijeće i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, izaslanstvo Grada Vukovara će počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća svima onima koji su svoj život utkali u oltar Domovine te omogućili samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku odati 30. svibnja u 8:30 sati na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata. Nakon odavanja počasti, u 09:00 sati, u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služit će se sveta misa za Domovinu.

Pročitano 194 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić