Ispiši ovu stranicu

U OŠ Mitnica predstavljeni blogovi Knjiški recenzeraj i Mali čitači

U OŠ Mitnica predstavljeni blogovi Knjiški recenzeraj i Mali čitači Foto: Valerija Lozančić

Više od 40 učitelja i knjižničara iz cijele RH i BiH sudjeluje ove školske godine u eTwinning projektu A sad - čitam! 2 koji se sastoji od niza aktivnosti kojima je zajednički cilj poticanje i popularizacija čitanja među mladima. Posljednja aktivnost u okviru projekta održana je protekle subote u vukovarskoj Osnovnoj školi Mitnica, a riječ je o susretu s blogericama Ellom Hasel, vinkovačkom srednjoškolkom koja vodi blog Knjiški recenzeraj i okuplja tisuće ljubitelja knjiga te Marijom Bratonja knjižničarkom iz Ekonomske škole Vukovar koja vodi blog Mali čitači i nastoji popularizirati čitanje od najranije dobi djeteta.

- Održali smo brojne aktivnosti usmjerene na poticanje čitanja i popularizaciju knjige, ukazivali na važnost vještine dobrog čitanja te razvijali ljubav prema knjizi kako bi učenicima olakšali učenje, a onda u budućnosti i rad jer znanje čitanja otvara puno više mogućnosti nego što mislimo. Brojnim aktivnostima pokazali smo učenicima da knjiga nije bauk, niti nešto što nas opterećuje, već nešto što nas uveseljava i potiče na kreativno stvaranje – rekla je Darija Benaković, knjižničarka u OŠ Mitnica i koordinatorica projekta.

Blogerica Marija Bratonja, koja u svojim blogovima preporučuje kvalitetne slikovnice, govorila je o važnosti čitanja u najranijoj dobi.
- Ne kaže se bez razloga da djeca postaju čitatelji u krilu svojih roditelja. Imam troje djece s kojima čitam od najranije dobi. Svi su sada školskog uzrasta i po njima, njihovom psiho-motoričkom razvoju te obavljanju školskih zadataka vidim koliko je čitanje bilo uspješno – rekla je Bratonja.
Preporuke roditelji mogu naći na blogu Malih čitača.

Blogerica Ella Hasell mladima je poručila da im se ne mora svaka knjiga jednako svidjeti, i ako naiđu na neku koja im nije zanimljiva, ne odustaju od čitanja, već samo odaberu žanrove koji im se sviđaju.
- Čitajte! Možda su vam lektire ponekad dosadne, ali one i klasici uče nas teoriji života i kako čitati suvremene romane, a suvremeni romani nas uče životu – poručila je Hasell.

Svi su se složili kako je važno čitati, bez obzira u kojem obliku tekst bio, jer knjige otvaraju vrata svijeta.

- Kroz knjige učimo na tuđim pogreškama, stječemo iskustva, kritički razmišljamo, postajemo kreativniji, donosimo bolje odluke... uistinu nam čitanje donosi puno toga i zato je važno čitati. Mislim da za svakoga postoje knjige koje će mu se sviđati, samo ih treba pronaći – zaključila je Benaković.

 

 

Pročitano 232 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić