Ispiši ovu stranicu

Startao šesti po redu Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“

Startao šesti po redu  Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“ Foto: Valerija Lozančić

Pedesetak ultramaratonaca krenulo je večeras u organizaciji URT „Nexe Team“ iz Našica u 21 sat na put dug 305 km od Vukovara do Sunje, a prije starta kod Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav položili su vijenac i upalili svijeću u čast poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Simbolično ime utrke „Od velikog do malog Vukovara“ proizlazi iz činjenice da je Sunja nazvana „malim Vukovarom“ zbog hrabrosti i ustrajnosti branitelja tijekom Domovinskog rata jer je izdržala četverogodišnju agresiju te dočekala dovršetak rata u cijelosti razorena poput Vukovara. Stoga je cilj ove utrke spojiti ova dva herojska mjesta, a maratonci su iz Vukovara u Sunju ponijeli i svijeću koja simbolizira mir i prijateljstvo.

Ultramaratonce je iz Vukovara ispratio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac zahvalivši im što na ovaj način od zaborava čuvaju Domovinski rat i branitelje.
- Sunja, kao i Vukovar, heroj je Domovinskoga rata, ima teški ratni put i prošla je teška ratna stradanja. Zahvalio bih organizatoru jer tijekom 305 km neprekidnog trčanja, ultramaratonci nose poruku zajedništva, mira, ljubavi i onu najsnažniju poruku, poruku dostojanstva i važnosti čuvanja od zaborava naših temelja, a to su Domovinski rat i branitelji. Grad Vukovar uistinu daje potporu ovom ultramaratonu i ponosni smo što su povezali naša dva mjesta, dva vodotornja i Domovinski rat – poručio je Sušac.

Tomislav Gall, predsjednik Udruge rekreativnog trčanja Nexe Team iz Našica, koja je inicijator ovog ultramaratona, naglasio je kako ove godine imaju rekordan broj sudionika, njih više od 50 iz cijele Hrvatske, a tijekom puta brojka će se i povećavati.
-Neke stvari pomalo se već zaboravljaju pa svojim trčanjem evociramo uspomene koje promiču domoljubne vrijednosti, prisjećamo se žrtava iznimno hrabrih ljudi koji su položili život za očuvanje hrvatske slobode i presudnih trenutaka Domovinskog rata - naglasio je.

Ivica Mikulić, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata Općine Sunja izrazio je zadovoljstvo jer se ultramaraton trči kroz pet županija i na taj način promiče Domovinski rat i sjećanja na sve branitelje Hrvatske.
-Ovu utrku želimo prenijeti i na mlađe naraštaje kako bi čuvali i pamtili vrijednosti iz Domovinskoga rata – poručio je Mikulić.

-Želimo odati počast svima koji su se žrtvovali kako bi mi danas imali slobodnu Hrvatsku te naše emocije i sjećanja prenijeti na mlađe generacije – rekla je ultramaratonka Klara Pavičić iz Splita.

- Spremni smo za ultramaraton, ali on nije ništa u usporedbi s onim što su naši branitelji prošli u Domovinskome ratu - poručio je Nikica Vrabac, veteran Specijalne policije Grom PU Karlovačke .

Utrka koja je startala u Vukovaru završava nakon 37 dolaskom na cilj u Sunju u nedjelju te odavanjem počasti svim žrtvama Domovinskoga rata i svetom misom.

Pročitano 252 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić