Ispiši ovu stranicu

Dodijeljena priznanja "Zlatna repa"

Dodijeljena priznanja "Zlatna repa" Foto: Arhiva HRV

U Županji je u ponedjeljak održana svečana dodjela priznanja “Zlatna repa” koja se već tradicionalno dodjeljuje proizvođačima u različitim kategorijama, s obzirom na veličinu poljoprivrednih gospodarstava.

Proizvođačima šećerne repe koji su ostvarili najbolji prinos i najbolju digestiju te dugogodišnjim poslovnim partnerima, priznanja su uručili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomil Majdak i predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro.

U kategoriji do 10 hektara dobitnici su Đočić Stipan OPG iz Duboševice, Horvat Zoran OPG iz Čepina i OPG Emil Pinjo iz Sibinja, a u kategoriji od 10 do 20 hektara Mekiš Podravske Sesvete, Vinojčić Marija OPG iz Duboševice i Marijanović Stjepan OPG Podgrađe.
Priznanje su u kategoriji od 20 do 50 hektara dobili OPG Dimitrije Ljubojević iz Dalja i Šijaković Ružoca PTO Šijaković iz Sotina, a u kategoriji od 50 do 100 hektara Poljoprivredno dobro Gradina i Marin Tobolčević OG Velika Kopanica.
Dobitnici “Zlatne repe” u kategoriji od 100 do 500 hektara su Vupik Plus Vukovar i Anabbela Duboševica, a od 500 i više hektara Belje Plus Darda i PIK Vinkovci Plus Vinkovci.
Dobitnik u kategoriji od 1000 i više hektara je Novi Agrar Osijek.
Najbolji mladi proizvođač je OPG Alen Bura iz Vinkovaca.
Inozemni dobitnici su Bacskai Ctsz iz Mađarske i Zadruga Kooperativa Kristal Slovenija.

Prema riječima predsjednika uprave Hrvatske industrije šećera Željka Zadre prošla je kampanja bila prilično teška i zahtjevna za proizvođače. Obilježena je klimatološkim ekstremima u kojoj mnogi proizvođači zbog „gumozne“ i/ili trule repe nisu ostvarili minimalne referentne prinose od 40 t/ha, te su imali problem dostizanja potrebne tehnološke kvalitete za preradu. Unatoč tome, tvornica je otkupila svaki kilogram proizvedene repe na domaćim oranicama, premda dio te proizvodnje, nažalost, nije mogao biti prerađen.

Pročitano 332 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI