Ispiši ovu stranicu

Održan prosvjed u Đakovu i Čakovcu

Održan prosvjed u Đakovu i Čakovcu Foto: Arhiva HRV

Poljoprivrednici su u ponedjeljak izašli na ulice Đakova i Čakovca kako bi upozorili na probleme s kojima se suočavaju te dali potporu europskim poljoprivrednicima koji već neko vrijeme prosvjeduju protiv Zajedničke europske poljoprivredne politike, a za koju kažu da uništava proizvođače i selo.

Povod kraćega prosvjeda, kako su poljoprivrednici prosvjednici naveli, je smanjenje financijske omotnice, uvozna politika kojom se jeftinom robom iz Ukrajine spuštaju cijene žitarica i ostalih roba, zelene politike koju nameće Europska unija te dosadašnja primjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi pa se traže njegove izmjene.

Kao upozorenje Vladi na stanje u poljoprivredi, dvjestotinjak poljoprivrednika prosvjedovalo je u Đakovu. Tomislav Brlošić iz Piškorevaca za Media servis pojasnio je što ih sve zabrinjava.
- Zajednička poljoprivredna politika gdje moramo ostaviti 4 posto ugara, što nam znatno otežava proizvodnju, geotagirane fotografije, 15 posto nam je ukupno pala omotnica. Imamo probleme s uvozom robe iz trećih zemalja, niska otkupna cijena pšenice – pojasnio je Brlošić.

Osim u Đakovu, na ulice su izašli i poljoprivrednici sa sjevera zemlje. U Čakovcu se okupilo tristotinjak OPG-ovaca Međimurske i Varaždinske županije te su i oni traktorima prošli gradom. U Čakovcu je poljoprivrednike obišao predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović koji je istaknuo kako je jedan od najvećih problema koji mori hrvatske poljoprivrednike administrativne prirode.
- Hrvatska proizvodnja je specifična u odnosu na ostale europske proizvodnje, međutim većina problema je europske naravi. Najveći problemi su administrativne prirode koji su nametnuti europskim poljoprivrednicima, pa tako i hrvatskim. Nametnuto je da se poljoprivrednici 30 posto vremena bave administracijom – naglasio je Jakopović.

Zahtjeve poljoprivrednika komentirala je resorna ministrica Marija Vučković.
- Prosvjedi su uvijek legitimni, uvijek postoje pojedinačni razlozi. Uvijek se tu stvori netko tko možda nije zadovoljan rezultatom nekog natječaja, dodjelom nekog javnog resursa. Naša je zadaća razumjeti ih i pokušavat im olakšati te tegobe - naglasila je ministrica Vučković dodajući kako će razmotriti dodatne zahtjeve poljoprivrednika, prionuti razgovorima te zajednički pripremiti stavove za Vijeće.

Pročitano 234 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI