Ispiši ovu stranicu

Predstavljeni projekti uređenja Dunava u Vukovaru i Opatovcu

Početak sastanka Početak sastanka Milan Paun

U prostorijama Agencije za vodne putove Vukovar predstavljeni su projekti Lučke uprave Vukovar i agencije, kako završeni tako i oni koji su u tijeku, a najavljeni su i novi.

Na predstavljanju je bio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver koji je rekao kako želi čuti koje su potrebe za budućnost te napraviti operativne planove kako te projekte što prije realizirati.

- Želimo posjetiti dovršetak radova na Dunavu u Opatovcu i Sotinu, a ti se projekti financiraju iz europskih sredstava. Zanima nas izrada projekte dokumentacije za izgradnju obaloutvrde na Dunavu, izgradnja marine na Vučedolu i novog putničkoga pristaništa u Vukovaru. Vlada je i do sada pokazivala iznimnu osjetljivost prema ovome kraju i to ćemo nastaviti – izjavio je Bilaver.

Duška Kunštek, ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, rekla je da je u okviru projekta Slavonija i Baranja završeno uređenje kritične dionice na Dunavu kod Sotina, a nabavljena su i dva servisna broda za sustavno obilježavanje plovnoga puta.

- Trenutno završavamo veliki EU projekt vezan za unutarnju plovidbu i uređenje plovnoga puta i prometne infrastrukture, a nekolicinu projekta smo prošle godine završili. U Opatovcu gradimo prvi hrvatski zimovnik za riječne brodove, očekujemo dovršetak radova do kraja srpnja. Imat će 22 veza za zbrinjavanje brodova inicijalne namjene za vrijeme ledostaja i sigurnosno upitne plovidbe. Zimovnik će imati i komercijalnu svrhu pa će se tamo obavljati servisni poslovi, zbrinjavanje i zimovanje brodova. Mislim da je to veliki projekt za ovaj kraj i Općinu Lovas – rekla je Kunštek.

Na sastanku je bio i saborski zastupnik Nikola Mažar :

- Nas Vukovarce veseli da se Vukovar po prvi put okreće Dunavu, glavnoj prometnici Europe što ne bi bilo moguće bez financiranja projekata iz europskih fondova, Vlade Republike Hrvatske i ministarstva. Vukovar će osjetiti svu sagu onoga što Dunav donosi. Uz Dunav se rađamo i živimo, ali sada ćemo ga napokon moći iskoristit gospodarski i turistički. U posljednjih pet godina u unutarnje plovne putove uloženo je pet puta više novca negoli u deset ranijih godina. Samo je glavni projekt uređenja u Vukovaru vrijedan više od 57 milijuna eura. Mi Vukovarci možemo samo pozdraviti ogromne investicije u kapitalne projekte koji se rade ne Dunavu – ustvrdio je Mažar i dodao da postoji i projekt uređenja korita Stare Vuke.

Pročitano 334 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun