Ispiši ovu stranicu

Za napuštanje i zlostavljanje životinja zatvorska kazna

Za napuštanje i zlostavljanje životinja zatvorska kazna Foto: Arhiva HRV

Danas su stupile na snagu izmjene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i dugoočekivane pozitivne promjene u zaštiti životinja. 

Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja.

Povisuju se kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dvije godine ili do tri godine ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja.

Također, zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina.

- Drago nam je da je nadležno Ministarstvo prepoznalo važnost uvrštenja napuštanja životinja u Kazneni zakon. Naime, napuštanje životinja ima sve elemente kaznenog djela. Svatko tko napusti životinju, dobro zna da čini veliko zlo toj životinji, ali i čitavom društvu. Svakako se nadamo da će ovo djelovati preventivno i da će svi oni koji razmišljaju o napuštanju životinja dobro razmisliti hoće li riskirati zatvorsku kaznu zbog napuštanja životinja – rekao je komentirajući izmjene i dopune Kaznenog zakona Luka Oman predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Pročitano 213 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI