Ispiši ovu stranicu

Predstavljena monografija "Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na RH"

Održan 11  Znanstveno-stručni simpozij"Ratna bolnica Vukovar 1991. godine - dr. Juraj Njavro" Održan 11 Znanstveno-stručni simpozij"Ratna bolnica Vukovar 1991. godine - dr. Juraj Njavro" Foto: Valerija Lozančić

U Pastoralnom centru svetoga Bone u Vukovaru u tijeku je XI. Znanstveno-stručni simpozij „RATNA BOLNICA VUKOVAR 1991. - dr. JURAJ NJAVRO“. 

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. u suradnji je s vukovarskom Općom županijskom bolnicom i bolnicom hrvatskih veterana tradicionalno organizirala znanstveno-stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovar '91. - dr. Juraj Njavro". Simpozij je po jedanaesti put okupio ugledne medicinske znanstvenike i liječnike, sudionike Domovinskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini s ciljem da na temelju činjenica i znanosti pokažu značenje bolnice u Domovinskom ratu posebice za grad Vukovar.

 

Skupu je nazočio ministar zdravlja Siniša Varga koji je govorio o važnosti vukovarske bolnice u Domovinskome ratu te stečenim iskustvima koja se mogu primijeniti i u današnjim situacijama.

Na simpoziju je povodom 25. obljetnice osnutka saniteta predstavljena monografija Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na RH. Glavni urednik dr Andrija Hebrang istaknuo je kako je monografiju pisalo 133 autora i koautora koji objektivno svjedoče o herojskom razdoblju u hrvatskoj povijesti.

Ostale teme simpozije bile su: Medicinske sestre Vukovaa u Domovinskome ratu, progonstvu i mirnoj reintegraciji, Od Hastahane do Sveučilišne kliničke bolnice Mostar te Poginula djeca i civili, kao žrtve srpske agresije tijekom Domovinskog rata na području Brodsko-posavske županije.

 

Po podatcima vukovarske bolnice, kroz tu je zdravstvenu ustanovu tijekom agresije na Vukovar prošlo 3470 ranjenika nad kojima je obavljeno više od 2500 operacija.

Simpoziju su nazočili i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić te zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček.

Pročitano 1563 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić