Ispiši ovu stranicu

Posjet Vukovaru premijer počeo odavanjem počasti žrtvama

"Bože blagoslovi ove duše koje nećemo nikada zaboraviti" "Bože blagoslovi ove duše koje nećemo nikada zaboraviti" Foto: Valerija Lozančić

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković boravi u dvodnevnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji, a svoj posjet Vukovaru započeo je odavanjem počasti poginulim i nestalim žrtvama Domovinskoga rata.

Premijer Orešković prvo je u pratnji ministra Darka Horvata, župana Bože Galića i gradonačelnika Ivana Penave počast ubijenima i nestalima odao polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, a potom i na mjestu masovne grobnice na Ovčari. Posjetio je i Spomen dom na Ovčari gdje su ga dočekali članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. 

Zdravko Komšić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora grada Vukovara ispričao je premijeru o strahotama koje su se na Ovčari događale. - Zamolio sam premijera u ime branitelja, a naročito logoraša koji su dana i mjesece proveli u srpskim logorima da spriječe Srbiji otvaranje poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe dok god ne izbrišu iz svog zakonodavstva jurisdikciju nad Domovinskim ratom. Jer smo mi tijekom zatočenja, fizičkih i psihičkih maltretiranja u logorima morali pisati i potpisivati sve što god su oni željeli, morali smo pisati protiv sebe, a oni to sada koristeza optuživanja i suđenja. Smatramo da je to nedopustivo i da je jedini mehanizam koji Hrvatska ima da spriječi otvaranje poglavlja 23 dok se to ne ispravi. Premijer je rekao da je to uvjetpristupanja Srbije EU i da će na tome ustrajati i ja mu se zahvaljujem u ime svih branitelja i logoraša, rekao je Komšić.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak poklonio je premijeru knjige o Domovinskome ratu.

U knjigu utisaka premijer je napisao: "Bože blagoslovi ove duše koje nećemo nikada zaboraviti. Njihova bol će uvijek ostati u našim srcima."

Premijer se pri povratku u grad zaustavio i kod Vodotornja.

Pročitano 1316 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić