Ispiši ovu stranicu

Vukovarski leptirići dobili 50.000 kuna

Ministrica Bernardica Juretić posjetila Vukovarske golubiće Ministrica Bernardica Juretić posjetila Vukovarske golubiće Foto: Grad Vukovar

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić tijekom boravka u Vukovaru u pratnji je gradonačelnika Ivana Penava posjetila Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“.

Predsjednica Udruge Viktorija Matin upoznala ju je s problemima s kojima se udruga susreće, prvenstveno s nedostatkom neophodnih terapeuta i novca za njihovo financiranje.

Ministrica je obećala pomoći te istaknula kako je u planu reforma sustava socijalne skrbi, odnosno doći će do izmjene pravilnika i normativa koji će Udruzi Leptirići omogućiti da dobije status pružatelja usluge ili nešto slično kako bi država mogla kontinuirano financirati njihov rad. - U Hrvatskoj je više tisuća udruga i ako bi se malo bolje preraspodijelila sredstva namijenjena njihovu financiranju, bilo bi puno više novca za konkretne projekte onih udruga koje svojim radom značajno doprinose zajednici. Ovdje je riječ o desecima djece koje nitko neće, odnosno nemaju gdje jer nema dovoljno državnih institucija da bi mogli ići u njih. Sigurno da ova udruga ne može imati isti tretman kao neka druga udruga. Ja sam ljubitelj pasa, mačaka, bilo čega i neka se ne ljute ljubitelji životinja, ali ovakva udruga zavrijeđuje puno bolji tretman. To su djeca, živi ljudi kojima treba dati šansu za život. Ako bi se malo bolje preraspodjelila sredstva i prestalo se finacirati, neka se ne ljuti civilni sektor, prodavanje magle, a s obzirom da i sama dolazim iz civilnog sektora dajem si za pravo to reći, onda bi smo sigurno imali i bolje društvo, poručila je Bernardica Juretić.

Udruga ima čak 93 korisnika, od kojih je najveći broj autističan ili ima sindrom celebralne paralize.

- Riječ je o maloj djeci s kojom se upravo u ovoj njihovoj dobi treba raditi kako bi mogla napredovati i što lakše se integrirali u vrtiće, škole i općenito u društvo, a za njihov razvoj potrebno je najmanje 8 različitih terapeuta, rekla je Matin dodajući kako su svjesni i krize vlade i društva, ali kako se takve stvari ne mogu lomiti preko leđa najmlađih.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo posjetom ministrice Juretić te naglasio kako su za funkcioniranje ove udruge prije svega potrebni dobri ljudi. - Operativno smo se dogovorili o djelovanju i usaglasili. Dobra volja je tu i uvjeren sam da će svatko u skladu sa svojim mogućnostima napraviti sve što je potrebno kako bi djeca iz ove udruge dobila ono što zaslužuju, rekao je gradonačelnik.

Ministrica je Udruzi Vukovarski leptirići darovala ček na 50.000 kuna.

Pročitano 1674 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić