Ispiši ovu stranicu

Siniša, sretan ti rođendan!

Na današnji dan 1960. godine rođen je naš kolega, urednik, novinar, ratni izvjestitelj, pisac proze i knjižničar Siniša Glavašević. 
Siniša Glavašević rodio se u Vukovaru 4. studenoga 1960. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 
 
Nakon završetka školovanja radio je u školama u Lovasu i Borovu naselju. Na Hrvatskom radiju Vukovaru zaposlio se najprije kao spiker, a za vrijeme Domovinskog rata bio je urednik HRV-a i ratni izvjestitelj. 
 
Uz cijelu tadašnju ratnu ekipu Hrvatskog radija Vukovar, upravo je Siniša Glavašević bio najzaslužniji što se glas iz opkoljenog grada čuo i na slobodnom hrvatskom teritoriju, ali i u cijelom svijetu. Hrabri glas, koji je širio istinu hrvatskim radijskim eterom, ali i ulijevao hrabrost građanima u skloništima i hrvatskim braniteljima na položajima. 
 
Poslije pada grada Vukovara, Glavašević je 19. studenoga 1991. godine odveden iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag. Naknadno je utvrđeno da je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991., a ekshumiran je i identificiran u veljači 1997. godine. 
 
Grob Siniše Glavaševića je na zagrebačkom Mirogoju. Pokopan je pokraj kolege, prijatelja i vjenčanog kuma Branimira Polovine 14. ožujka 1997. godine. 
 
Da je živ, s kolegom Sinišom, danas bi proslavljali njegov 55. rođendan. Nažalost, ostala je samo uspomena na neustrašivog novinara, legendu hrvatskog ratnog izvjestiteljstva, kolegu novinara zbog kojega je istina ugledala svjetlo dana. 
 
Siniši i ostalim ubijenim kolegama s HRV-a možemo smo izraziti zahvalnost za istinu u koju su ugradili svoje živote. 
Pročitano 2230 puta
Ocijeni sadržaj
(10 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac

Medij

USPOMENA ŽIVI 4. studenoga 2015.