NAJNOVIJE
Grof Eltz potražuje u Lovasu 75 hektara zemlje

Općinsko vijeće Lovasa donijelo je odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, a riječ je o zemljištu na površini od oko 75 ha na području katastarskih općina Lovas i Opatovac, koje je programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države predviđeno za zakup, povrat, ili ostale namjene.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 18:01)
Objavljen novi natječaj za svinjogojce
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja koje se drže na otvorenom za 2021. godinu. Na raspolaganju je 1,4 milijuna kuna, a Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2021. Sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjerena su za sufinanciranje poboljšanja uvjeta propisane biosigurnosti kako bi se učinkovito smanjio rizik od unošenja i širenja afričke svinjske kuge sprječavanjem kontakata domaćih svinja koje se drže na otvorenom s divljim svinjama te ostalim divljim i domaćim životinjama, priopćeno je iz ovog ministarstva. 
(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 17:02)
EU s 212 milijuna kuna sufinancira poboljšanje negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplave u RH

Započela je provedba Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – VEPAR kojega zajedno realiziraju Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod. Riječ je o 250 milijuna kuna vrijednome projektu od čega 212 milijuna sufinancira Europska unija. 

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:47)
Ministar Medved: Agresorima na RH onemogućeno je konzumiranje Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata

Odajući počast trinestorici poginulih hrvatskih redarstvenika '91 u Strugi Banskoj kod Dvora, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved naglasio je kako je agresorima na RH onemogućeno da konzumiraju Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:33)
Ispitan vozač kosovskoga autobusa, branio se šutnjom

Vozač kosovskog autobusa u čijem je prevrtanju u nedjelju poginulo 10 putnika, na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu branio se šutnjom, potvrdio je zamjenik županijske državne odvjetnice Franjo Kopunić, a prenosi HINA.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:00)
Raspisan natječaj za upis studenata u Studentski dom Leopold

Veleučilište Lavoslav Ružička raspisalo je natječaj za upis studenata u Studentski dom Leopold u Vukovaru.

Studentski dom raspolaže sa 108 smještajnih kapaciteta od čega su dva za osobe s invaliditetom. Sve sobe su klimatizirane s odvojenom kupaonicom i kuhinjom te imaju dostupan internet.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi redovni studenti državljani Republike Hrvatske i Europske unije koji studiraju na Veleučilištu Lavoslav Ružička. Prema ugovoru sa Središnjim državnim uredom za hrvate izvan Republike Hrvatske pravo na smještaj imaju i studenti koji su se upisali na veleučilište, a pripadnici su hrvatske manjine. Pravo nemaju izvanredni studenti i oni koji imaju prebivalište u Vukovaru.

Studentski dom sagrađen je preko operativnog programa konkurentnosti kohezija - modernizacija, unaprjeđenje iproširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju, stoga prednost imaju studenti sa invaliditetom i studenti sa slabijim soci-ekonomskim statusom.

Prijave se podnose isključivo putem pošte, a rok za dostavu je do 31. kolovoza kako bi brucoši koji upisuju prvu godinu mogli aplicirati za smještaj.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:25)
Održan sastanak hrvatskih ZAKUD-a

Na inicijativu predstavnika Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije u Karlovcu je održan 3. susret županijskih ZAKUD-a Hrvatske u sklopu kojega je održan i radni sastanak hrvatskih ZAKUD-a.

Na radnome sastanku razgovaralo se o planu, provedbi rada i aktivnostima Zajednica do kraja godine te o provedbi ovogodišnjih, 56. Vinkovačkih jeseni, ovisno o epidemiološkom razvoju situacije.

- Tema ovih sastanaka zajednička je suradnja u očuvanju hrvatske tradicije. U godinu i pol dana, zbog korone, situacija se pogoršala i u vezi članstva i u vezi naših manifestacija. Mi bismo sada htjeli pomoći jedni drugima kako bi se naša tradicija očuvala i kako ne bi otišla u zaborav - rekla je predsjednica ZAKUD-a Karlovačke županije Jasna Požar.

Požar je istaknula kako se na sastanku dogovorio i zajednički nastup prema Ministarstvu kulture s ciljem značajnije promocije folklorne baštine.

Zahvalivši na domaćinstvu te prenoseći pozdrave župana Damira Dekanića, tajnik vukovarsko-srijemskog ZAKUD-a važnim je istaknuo zajedništvo i suradnju svih Zajednica ujedno predstavivši program Jeseni.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:19)
Robert Rac

Robert Rac

Utorak, 13 Srpanj 2021 10:53

Fra Marijan Glamočak, član Franjevačkog samostana u Rovinju i župnik Župe sv. Antuna opata u Rovinjskom Selu, preminuo je u Rovinju u subotu 10. srpnja, u 75. godini života, 57. redovništva i 49. svećeništva, izvijestila je Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda.

Četvrtak, 08 Srpanj 2021 17:34

Hrvatski suverenisti najavili su u četvrtak da u listopadu počinju s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma za zaštitu nacionalne valute kune, jer smatraju da se o odricanju od monetarnog suvereniteta mora očitovati hrvatsku narod.

Ponedjeljak, 21 Lipanj 2021 17:25

Započinje rekonstrukcija vodovodne mreže u Borovu naselju.

Nedjelja, 30 Svibanj 2021 19:00

21.10 Obrađena sva biračka mjesta – Slavonski Brod
Do 21 je sat i 10 minuta obrađeno svih 66 biračkih mjesta. Prema rezultatima DIP-a Mirko Duspara osvojio je 10.154 glasa, a Dragan Jelić 9.265 glasova. 

21.10 Obrađena sva biračka mjesta – Ilok
Do 21 je sat i 10 minuta obrađeno svih 7 biračka mjesta. Prema rezultatima DIP-a Marina Budimir osvojila je 1.354 glasa, a Renata Banožić 1.173 glasa. 

21.03 - Uživo iz stožera Nikole Mažara
Kolegica Sandra Grgić trenutno se nalazi u stožeru Hrvatske demokratske zajednice iz kojega se izravno uključila u eter s Nikolom Mažarom.
- Ponosan sam i sretan jer smo učinili puno toga u ovoj kampanji. Pokazalo se da su građanke i građani Vukovara, nažalost, podijeljeni. Gradonačelniku Penavi sam već čestitao na pobjedi. Moram naglasiti kako ćemo se boriti za boljitak svih Vukovaraca, imamo 5 vijećnika u Gradskome vijeću i tim ćemo putem upravo se za to i boriti - rekao je Mažar.
IMG 20210530 WA0010

20.40 - Uživo iz stožera Ivana Penave
Kolegica Valerija Lozančić u eter se HRV-a uključila iz stožera Ivana Penave, gdje je nakon svih obrađenih biračkih mjesta razgovarala s Ivanom Penavom koji započinje svoj treći gradonačelnički mandat
- Osjećaj je prekrasan, po treći puta dobio sam povjerenje građana. Glasači su prepoznali naš trud i rad te nam dali povjerenje i na tome ih hvala. Naš je slogan bio „Vukovar zna zašto“ zbog čvrste vjere da naši građani cijene predanost radu, iskrenost i poštenje – rekao je Penava i dodao kako je zadovoljan izlaznošću birača.
- U samom načinu rukovođenja gradom neću mijenjati puno, pobjeda jasno govori kako građani prepoznaju naš trud i rad te ćemo nastaviti raditi tako da naši sugrađani ostanu zadovoljni. Sutradan će proći u izjavama za medije, to znam iz iskustva, a nakon toga kreću nam pripreme za rebalans proračuna, nastavljamo razvijati projekte i uljepšavanje našeg grada, stvaranje boljeg i ljepšeg Vukovara - rekao je Penava te se zahvalio protukandidatu na korektnoj borbi i poželio mu puno sreće u daljnjem radu. 
penava pobjeda

20.30 Obrađena sva biračka mjesta – Županja
Do 20 je sati i 30 minuta obrađeno je svih 14 biračka mjesta. Prema rezultatima Damir Juzbašić  osvojio 3.077 glasova, a Davor Miličević 1.881 glas. 

20.30 Obrađena sva biračka mjesta  – Vukovar
Prema privremenim rezultatima objavljenima nakon obrađenih 32 od ukupno 32 biračka mjesta za mjesto gradonačelnika Vukovara Ivan Penava prikupio je 5.392glasa, a Nikola Mažar 4.529 glasova.    

20.20 Obrađena sva biračka mjesta  – Osijek
Do 20 je sati i 20 minuta obrađeno je svih 117 biračka mjesta, točnije 93,75%, prema kojima je Ivan Radić osvojio 15.526 glasova, a Berislav Mlinarević 9.241 glasova. 

20.25 Reakcija Damira Dekanića na privremene rezultate
Iz stožera Damira Dekanića, kandidata za župana Vukovarsko-srijemske županije u eter HRV-a uživo se javila kolegica Klaudija Boras.
- Rezultati još nisu konačni i službeni, ali u skladu s očekivanim, pobjedili smo. Građani su ipak prepoznali što nudim, rad, iskustvo, promjene. Županiju ću voditi u bolje sutra, da postane jedna od najboljih županija u RH. Vodit ću ju u smjeru oživljavanja turizma, povlačenja EU fondova – rekao je Dekanić te zahvalio svim biračima koji su mu ukazali povjerenje.  
dekks

20.20 Privremeni rezultati – Vukovar
Do 20 je sati i 20 minuta obrađeno 30 od ukupno 32 birača mjesta, točnije 93,75%, prema kojima je Ivan Penava osvojio 4.927 glasova, a Nikola Mažar 4.200 glasova. 

20.20 Privremeni rezultati –Vukovarsko – srijemska županija
Prema privremenim rezultatima objavljenima nakon obrađenih 190 od ukupno 202 biračkih mjesta za mjesto župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić prikupio je 25.523 glasa, a Josip Dabro 19,212 glasova.    

20.15 Privremeni rezultati – Ilok
Prema privremenim rezultatima objavljenima nakon obrađenih 4 od ukupno 7 biračkih mjesta za mjesto gradonačelnika Iloka Marina Budimir prikupila je 762 glasa, a Renata Banožić 621 glas.    

20.13 - Reakcija Josipa Dabre na privremene rezultate. 
Kolegica Valerija Lozančić u eter se uključila iz stožera Ivana Penave, gdje je razgovarala s Josipom Dabrom koji je komentirao privremene rezultate
- Radostan sam što je gospodin Penava dobio Vukovar, a ovim putem čestitam i gospodinu Dekaniću što je osvojio potporu većine birača i tako postao novi župan. Ono što je važno da ćemo se nastaviti boriti za Vukovarsko-srijemsku županiju, raditi na korist naših sugrađana. U svojoj kampanji ne bih mijenjao ništa, zahvaljujem svojim biračima, ljudi su to koji su prepoznali program i politiku „Mladost je rješenje“ – rekao je Dabro te dodao kako će nastaviti politički djelovati unatoč trenutnim rezultatima, a novome je županu poručio da treba artikulirati probleme županije i na navedenima i raditi. 

20.13 Privremeni rezultati – Vukovarsko-srijemska županija
Prema privremenim rezultatima objavljenima nakon obrađenih 174 od ukupno 202 biračkih mjesta za mjesto župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić prikupio je 22.628 glasova, a Josip Dabro 16.599 glasova.   

20.11 Privremeni rezultati – Vukovar
Prema privremenim rezultatima objavljenima nakon obrađenih 28 od ukupno 32 biračkih mjesta za mjesto gradonačelnika Vukovara Ivan Penava prikupio je 4.542 glasa, a Nikola Mažar 3.982 glasa.  

20.09 Privremeni rezultati  - Slavonski brod
Prema privremenim rezultatima objavljenima nakon obrađenih 64 od ukupno 66 biračkih mjesta za mjesto gradonačelnika Slavonskog broda Mirko Duspara prikupio je 9.796 glasova, a Dragan Jelić 8.693 glasa.  

20.00 Privremeni rezultati – Osijek
Do 20 je sati obrađeno 89 od ukupno 117 biračkih mjesta, točnije 76,07%, prema kojima je Ivan Radić osvojio 11.549 glasova, a Berislav Mlinarević 6.911 glasova.  

20.06 Privremeni rezultati Županja
Prema privremenim rezultatima objavljenima nakon obrađenih 6 od ukupno 14 biračkih mjesta za mjesto gradonačelnika Županje Damir Juzbašić prikupio je 1.116 glasova, a Davor Miličević 795 glasova.

20.05 Privremeni rezultati – Ilok
Do 20 je sati obrađeno 1 od ukupno 7 biračkih mjesta, točnije 28.57%, prema kojima je Marina Budimir osvojila 199 glasova, a Renata Banožić 143 glasa.   

20.01 Iz DIP-a stižu privremeni rezultati lokalnih izbora
Prema privremenim rezultatima objavljenima nakon obrađenih 21 od ukupno 32 biračkih mjesta za mjesto gradonačelnika Vukovara, Ivan  Penava prikupio je 3.358 glasova, a Nikola Mažar 3.090 glasova.

20.00 Privremeni rezultati – VSŽ
Do 20 je sati obrađeno 153 od 202 biračka mjesta, točnije 75,74%, prema kojima je Damir Dekanić osvojio 19.153 glasa, a Josip Dabro 13. 385 glasova.

19.40 - Stanje u stožeru Ivana Penave
Kolegica Valerija Lozančić trenutno se nalazi u stožeru Nezavisne liste Ivan Penava i HKS-a iz kojega se izravno uključila u eter Hrvatskoga radija Vukovar s Ivanom Penavom, koji je odgovorio na pitanje kakva su mu očekivanja uoči prvih rezultata.
- Moram zahvaliti svim građanima koji su izašli na izbore. Ono što očekujem je svakako pobjeda, za koju ćemo minutu imati prve rezultate te ćemo znati i službeno. Odaziv je nešto manji, ali to je bilo sukladno i očekivanjima - rekao je Penava te dodao kako je zadovoljan predizbornom kampanjom. 
- Mislim da se prepoznalo i predanost i poštenje te interesi grada Vukovara. Zahvaljujući građanima grada Vukovara radujem se trećem mandatu u kojem mogu obećati kako će biti isto kao i do sada. 
IMG baa5f47bb4a482da82ae72a5543d0bed V 1

19.30 - Stanje u stožeru Nikole Mažara
Kolegica Sandra Grgić trenutno se nalazi u stožeru Hrvatske demokratske zajednice iz kojega se izravno uključila u eter s Nikolom Mažarom koji je rekao što očekuje od drugoga kruga lokalnih izbora
- Prema izlaznosti, vidimo kako je ona nešto manja nego u prvome krugu. Ono što mene neizmjerno veseli što su glasači pokazali izlaskom na izbore da im je stalo do smjera u kojem se Vukovar kreće. Rezultati su neslužbeni počeli pristizati, za sada vidimo da je to šaroliko; aktualni gradonačelnik osvaja veći broj glasova na nekim biralištima, na drugima ja. 
Vjerujem da će biti dosta neizvjesna utrka - rekao je Mažar i dodao kako smatra da razlika između dva kandidata neće biti velika te se osvrnuo na dvotjednu kampanju. 
- Uspjeli smo doprijeti do velikog broja građana, unatoč trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Sukladno tome, očekujem veći broj glasova u ovome izbornom krugu - zaključio je Mažar.

19.20 - Miran drugi krug uz kršenja izborne šutnje
Osim brojnih kršenja izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala, kao i upita o glasanju birača koji zbog zdravstvenih problema nisu mogli pristupiti biračkim mjestima, drugi krug lokalnih izbora prošao je mirno, priopćio je u nedjelju GONG. Iz GONG-a navode da su građani Zagreba prijavili distribuiranje letaka jednog kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje, a iz Vukovara, Petrinje i Trilja primili su dojave građanki i građana o SMS i WhatsApp porukama i telefonskim pozivima da se glasa za određene kandidate.

19.10 Izlazne ankete: U četiri najveća grada vode Tomašević, Puljak, Filipović i Radić
Prema izlaznim anketama agencije Ipsos Puls u četiri najveća grada prema broju glasova u drugom krugu izbora za gradonačelnika vode Tomislav Tomašević u Zagrebu, Marko Filipović u Rijeci, Ivica Puljak u Splitu i Ivan Radić u Osijeku, prenosi HINA. U Zagrebu Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad) ima 68,27 posto glasova, a Miroslav Škoro (Domovinski pokret - DP) 31,73 posto. U Splitu Ivica Puljak (Centar) ima 59,19 posto, a Vice Mihanović (HDZ) 40,81 posto. Aktualni zamjenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) u Rijeci ima 57,84 posto glasova, a kandidat grupe birača Davor Štimac 42,16 posto. U Osijeku HDZ-ov Ivan Radić ima 63,14 posto, a nezavisni Berislav Mlinarević (uz potporu Domovinskog pokreta i Mosta) ima 36,86 posto.

19.05 - Odaziv birača – drugi krug lokalnih izbora
U Republici Hrvatskoj do 16 sati i 30 minuta izašlo je 29,18% birača, u Vukovarsko-srijemskoj županiji izašlo je 26,13%, u Osječko-baranjskoj 23,71% birača, dok je u Brodsko-posavskoj županiji izašlo je 33,04% birača. U gradovima Vukovarsko-srijemske županije izlaznost je do 16 sati i 30 minuta iznosila u Iloku 38,06%, U Otoku 29,92%, u Vinkovcima 22,23%, a u Vukovaru 33,53%.

19.00 - Građansku dužnost izvršili su kandidati za gradonačelnika
Izjave kandidata donosimo abecednim redom. 
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vukovara Nikola Mažar svoju građansku dužnost obavio je u Mjesnom odboru Alojzija Stepinca na Trpinjskoj cesti u 9 sati. Evo što je izjavio našim reporterima.
- Prije svega, dopustite mi da čestitam Dan državnosti svim građankama i građanima Republike Hrvatske. Isto tako da pozovem sve svoje sugrađanke i sugrađane da izađu danas na birališta, da iskoriste svoje biračko pravo i da svoj glas, svoje povjerenje daju na način da izaberu u kojem smjeru žele rast i razvoj našega grada. Vjerujem da će oni to i učiniti, da će izlaznost biti dobra, očekujem dakle da i svi oni koji su u prvome krugu iskoristili svoje biračko pravo, učine i u drugom, a i svi oni koji to nisu učinili u prvome krugu. Vjerujem da će izlaznost u drugome krugu biti dobra - rekao je Mažar te dodao svoj osvrt na kampanju.
- Kampanja je bila, ja bih rekao COVID-19 kampanja. Puno toga nam se prebacilo na digitalne mreže, na radio i tv postaje. Nažalost, svi smo mi naučili biti u kontaktu sa svojim građanima. Međutim trebali smo se prilagoditi situaciji, vjerujem da smo ipak uspjeli doprijeti do građana - rekao je Mažar. 
Nikola Mažar slika na biračkom mjestu 4

Ivan Penava, kandidat za gradonačelnika Vukovara svoju građansku dužnost obavio je u OŠ Antuna Bauera u 10.30 sati. Našim je reporterima rekao koja su mu očekivanja danas s obzirom da je u prvom krugu bila velika razlika?
- Sačekat ćemo pa vidjeti navečer, ne vrijedi ništa prognozirati. Naravno, sukladno anketama i očekivanjima, trebalo bi biti sve uredu. Nadam se trećem mandatu, ali na kraju krajeva iskustvo nas uči da uvijek treba sačekati kraj, odnosno, 19 sati i prve rezultate i onda ćemo biti svakako pametniji. Naravno da se, kao i uvijek nadam, najboljem - rekao je Penava te odgovorio i na pitanje kakvi su planovi za iduće četiri godine, ukoliko pobijedi na današnjim izborima.
- Kako sam i govorio nastavljamo smjerom, pravcem kojim smo i do sada išli. Potpora i izgled grada, kao i sve ono što nam ljudi govore kada dođu u grad, uvijek su to riječi pohvale, da grad ide naprijed, da izgleda bolje i to je otprilike pravac koji nas očekuje. S tim da nas definitivno očekuje školski sustav kao jedan od najvećih izazova na području grada Vukovara. Moramo se pozabaviti time i dovesti ga na razinu koja će konačno činiti dobro za djecu. Dakle, ne ih odvajati već ih držati zajedno - rekao je Penava
Ivan Penava glasovanje 1

19.00 - Zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj.

Na gotovo 5500 biračkih mjesta to je moglo učiniti tri milijuna 230 tisuća birača, do 16,30 sati to je učinilo njih 875 tisuća ili 29,18 posto što je 6,36 posto manje u odnosu na prvi izborni krug. Imena izabranih trebala bi biti poznata kasnije večeras, prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će sat nakon zatvaranja biračkih mjesta. U prvom krugu glasovalo se na više od 6.500 biračkih mjesta, u drugom na 5.500, od čega je po 25 bilo u šatorima u Sisku, Petrinji, Donjim Kukuruzarima i Majuru. Svako biračko mjesto ima birački odbor s po deset članova, a tome treba dodati i izborna povjerenstva, pa se broj osoba angažiranih u njima broji u desecima tisuća. Tome treba dodati i više od 10.500 promatrača u prvom te oko 8300 u drugom izbornom krugu.

BIRALISTA ZATVORENA

18.58 - Započela je Izborna noć noć na HRV-u.
IZBORNA NOĆ 2
 

Subota, 22 Svibanj 2021 17:21

Turistička zajednica Grada Vukovara organizira natječaj za izbor fotografije mjeseca s motivima Vukovara.

Subota, 08 Svibanj 2021 17:30

U ponedjeljak proslavljen Dan grada Vukovara, a dan ranije obilježena 30. godišnjica tragične pogibije 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu.

Petak, 30 Travanj 2021 17:54

U Dunavskoj ulici u Vukovaru izgradit će se još 32 parkirališna mjesta.

Subota, 24 Travanj 2021 17:21

Čelnici Vukovara svečano su uručili Ugovore za bespovratne potpore poduzetnicima na području grada za tekuću godinu u  iznosu od 2.700.000 kuna.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija