NAJNOVIJE
U Hrvatskoj 125 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 125 novih slučajeva zaraze koronaviorusom pa je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 1.009.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 12:12)
Ministar Beroš: 15 teže ozlijeđenih u nesreći kod Slavonskog Broda

Ministar Vili Beroš obratio se medijima iz Slavonskoga Broda, gdje se u nedjelju u jutarnji satima dogodila teška prometna nesreća.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 11:53)
Milanović: Suosjećam s vlastima i narodom Kosova

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je u nedjelju sućut u povodu teške prometne nesreće kod Slavonskog Broda poručivši kako suosjeća s vlastima i narodom Kosova.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 11:47)
Trut: poginulo je devet putnika i jedan vozač

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je kako je od osmero teže ozlijeđenih četvero operirano, a da su ostali ozlijeđeni u obradama - neki su lakše, a drugi teže ozlijeđeni,

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 11:44)
Plenković: U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim narodom

O teškoj nesreći na Twitteru se oglasio premijer Andrej Plenković, čiju izjavu prenosimo u cijelosti.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 11:18)
U županiji dvije novopozitivne osobe na koronavirus

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja su 24 sata dvije nove pozitivne osobe na COVID-19, od kojih je jedna pozitivna na PCR testiranju, a jedna na brzom antigenom testu.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 11:12)
U prometnoj nesreći kod Slavonskog Broda deset poginulih i više desetaka ozlijeđenih

Prema trenutno dostupnim informacijama, u nesreći koja se dogodila u nedjelju u jutarnjim satima na autocesti A3 kod Slavonskog Broda poginulo je deset osoba, više je desetaka ozlijeđenih osoba.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 10:43)
Marija Molnar

Marija Molnar

Petak, 23 Srpanj 2021 10:54

U Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima u tijeku je druga godina provedbe trogodišnjeg projekta (RE)aktivacija starijih osoba!', a kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici. Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vukovar i Domom za starije osobe Primum.

- Opći je cilj projekta širenje socijalnih usluga u zajednici osobama starije životne dobi, podrška deinstitucionalizacije i aktivnog uključivanja starijih osoba u društvo kroz usluge i inovativne modele uključivanja. U tom smislu provodimo različite aktivnosti od organiziranja i provedbe kreativnih i edukativnih radionica i edukacija za osobe starije životne dobi, preko pružanja pravne i psihološke pomoći i podrške osobama starije životne dobi do monitoriranja inovativnog pristupa socijalnom uključivanju takvih osoba korištenjem moderne tehnologije. Tu smo aktivnost nazvali Mobilna halo pomoć u kući. Kroz projekt jačamo i mrežu s pružateljima socijalnih usluga u zajednici kroz partnerstava i mrežu podrške i suradnje, a dio aktivnosti je i promocija projekta te evaluacija – pojasnila je Melita Bošnjak iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, voditeljica Referentnog centra Vukovar.

PRITISKOM NA SOS TIPKU POZIVA SE DOJAVNI CENTAR

Inače, spomenutu mobilnu telefonsku pomoć u kući uveli su u prvoj godini provedbe projekta kao inovativni način komunikacije. Pribavili su mobilne komunikacijske aparature s pripadajućim SIM karticama i bonovima potrebnim za rad SIM kartice putem koje pritiskom na SOS tipku, uređaj šalje podatke o GPS lokaciji korisnika i poziva dojavni centar u Domu za starije osobe Primum, a koji odmah po dojavi pristupa pružanju pomoći putem telefona.

- Iz dojavnoga centra upućuje se osoba od povjerenja koju je korisnik naveo i prema potrebi pozivaju se hitne službe, a sve kako bi se pomoć pružila u okviru tzv.zlatnog sata što je bitno da se ne razviju komplikacije i predstavlja glavni preduvjet da osoba nastavi samostalni život. Svemu je tome dakako cilj da starije osobe što dulje ostanu u vlastitim domovima kao i prevencija određenih teških zdravstvenih stanja do kojih može doći ukoliko se osobi u ugrozi pravovremeno ne pruži odgovarajuća zdravstvena skrb i pomoć. Kroz suradnju s udrugama koje skrbe o starijim osobama i putem informacija o korisnicima usluga pomoći u kući, utvrđeno je deset korisnika koji imaju veliku potrebu za uređajima i to u Vukovaru, Vinkovcima i Osijeku. Kod svakog korisnika obavljena je edukacija o načinu korištenja uređaja i pružanja pomoći putem telefona te im je aparat predan na korištenje – pojasnila je Bošnjak.

Korisnicima su osigurane kartice s telefonskim brojem te minute odnosno bonovi za razgovor koje su ograničene samo na upućivanje sos poziva i testiranje uređaja. Kroz svo vrijeme provedbe projekta monitorira se sustav mobilne pomoći u kući kako bi se na vrijeme mogao popraviti ukoliko dođe do poteškoća ili situacije da je usluga onemogućena korisnicima tijekom 24 sata.

RADIONICE ZA REAKTIVACIJU, EDUKACIJE ZA INFORMIRANOST

Vezano uz spomenute kreativne radionice za osobe starije životne dobi Bošnjak najavljuje da će biti organizirane u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji s ciljem bolje socijalne uključenosti osoba starije životne dobi kroz druženja na tim radionicama kao i učenja novih, kreativnih načina izražavanja kroz likovne, plesne i nutricionističke aktivnosti što je od iznimne važnosti za reaktivaciju i uključivanje osoba treće životne dobi u socijalne procese.

S druge pak strane, bit će održane i tri edukacije i to o pravima osoba starije životne dobi u odnosu na problematiku s uzdržavanjem, skrbi nad starijim osobama, pravima iz sustava socijalne skrbi, o prevenciji nasilja nad starijima kroz edukacije o pravnim mogućnostima raspolaganja imovinom za života, ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, oporučnom nasljeđivanju i anticipiranom pristanku, a najavljena je i motivacijska edukaciju pod nazivom Aktivacijom do duljega života- motivacijska edukacija.

- Edukacije su važne za korisnike u odnosu na podizanje razine informiranosti o načinima raspolaganja imovinom za vrijeme života, preventivnom djelovanju na informiranost korisnika u odnosu na sprječavanje nasilja nad starijima kroz informiranje o pravima i načinima zaštite, socijalnim pravima. Također, pravna i psihološka podrška je aktivnost u ovom projektu koja će omogućiti osobama starije životne dobi pravnu i psihološku informiranost kao alat kojim će moći ostvarivati svoja prava i podići bolju informiranost. Kroz svo vrijeme provedbe projekta promovirat ćemo provedene projektne aktivnosti radi bolje informiranosti i uključivanja osoba starije životne dobi u projektne aktivnosti kako bismo ih u što većem broju uključili u edukacije, radionice, informirali i pomogli u zaštiti prava – naglasila je Bošnjak.

 

 

Četvrtak, 22 Srpanj 2021 12:59

Kako bi se povećala dostupnost cjepiva i izdavanja potvrda o cijepljenju, ono će biti dostupno i u ljekarnama, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Četvrtak, 22 Srpanj 2021 11:46

 Premijer Andrej Plenković rekao je danas na sjednici Vlade RH da je, nakon razdoblja smanjivanja i stagnacije, u zadnjih tjedan dana vidljiv osjetni porast novih slučajeva zaraze koronavirusom, pozvao je na oprez i dodao da se na Jadranu uvode dodatne restrikcije, prenosi HINA.

Četvrtak, 22 Srpanj 2021 11:34

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podatcima pristiglima jutros do 8 sati, evidentirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Četvrtak, 22 Srpanj 2021 10:04

U našoj je zemlji u posljednja 24 sata zabilježeno 179 novozaraženih koronavirusom, istaknuo je na sjednici Vlade RH ministar zdravstva Vili Beroš.

Četvrtak, 22 Srpanj 2021 08:04

Uz pomoć Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i iznosa od 220 tisuća kuna, Općina Borovo osigurala je financijska sredstva za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini u Dječjem vrtiću Zlatokosa Borovo.

Srijeda, 21 Srpanj 2021 14:21

U prigradskome naselju Sotin završeno je uređenje i kompletna sanacija dviju ulica - Vladimira Nazora ukupne dužine 1 360 metara i Matice Hrvatske dužine 308 metara. Radove u koje je Grad Vukovar uložio 3,2 milijuna kuna s PDV-om obavila je gradska tvrtka Komunalac u roku od pet mjeseci. Ulice su dobile novi asfalt, novu kolničku konstrukciju, kombinirani sustav oborinske odvodnje (otvoreni i zatvoreni), novu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju te hortikulturu.

Srijeda, 21 Srpanj 2021 10:44

Na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća Županje, javnost je informirana o formiranju Kluba zastupnika Nezavisne liste Damira Juzbašića koji je na proteklim lokalnim izborima osvojio mandat gradonačelnika. Od 15 članova, njegova lista ima najviše vijećnika u vijeću - sedam, slijedi HDZ s pet vijećnika, SDP s dva, a jedan je vijećnik nositelj liste grupe birača - Darko Lorger. Na aktualnome satu, SDP-ov Mario Galović postavio je pitanje gradonačelniku Juzbašiću o statusu prodanih čestica u Poduzetničkoj zoni, odnosno je li istina da je u ugovor o prodaji uključena vremenska obveza o stavljanju čestice u funkciju, a naknadnim aneksima ukinuta te hoće li Grad Županja po tom pitanju pokrenuti nekakve korektivne aktivnosti s obzirom da je takvim aneksima na gubitku. Također, Galović je upitao gradonačelnika Juzbašića i mogu li se ti aneksi ugovora staviti na uvid javnosti u digitalnom obliku.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija