Razgovarali smo sa sudionicima kolone iz cijele Hrvatske

Sa svih strana u Vukovar Sa svih strana u Vukovar M.Paun

Kolona sjećanja danas je u Vukovaru bila jedna od najvećih dosad. U njoj su sudjelovali hodočasnici iz cijele Hrvatske. 

Na čelu kolne bili su vukovarski branitelji, a jedan je od njih Josip Đukić koji kaže da osjeća ponos i tugu. Na pitanje što mu znači da su vukovarski branitelji na čelu kolone, odgovorio je da su svi u koloni jednaki i nije važno tko je na početku, a tko na začelju, već je važno biti u koloni. 

 

Josip-Djukic

 

Skupinu hrvatskih branitelja iz Imotske krajine predvodio je Martin Čelan. - Došli smo odati poštovanje prema žrtvama herojskoga Vukovara, našoj braći koja su nesebično darovala život za najveću svetinju domovinu. Beskrajno smo im zahvalni jer nema veće ljubavi negoli dati život za bližnjega svoga. Dok smo živi, u našim mislima, srcima i molitvama bit će herojski Vukovar. U Dalmaciji Vukovar doživljavamo kao simbol otpora - rekao je Čelan.

 

Martin-Celan

 

Hercegovac Marko Radoš došao je iz Zagreba u invalidskim kolicima jer je sto postotni ratni vojni invalid. - Vukovar je mjesto gdje je obranjena Hrvatska i temelj je moderne hrvatske države. Domovinski rat je temelj Hrvatske i ništa drugo, a ovdje je dobijena najvažnija bitka Domovinskoga rata - smatra Radoš.

 

Marko-Rados

 

Blanka Lasić došla je iz Zagreba s mužem i dvoje male djece u kolicima da bi hodom u koloni odala priznanje Vukovaru. - Djecu nismo htjeli ostaviti, nego smo željeli da i oni na neki način to prožive. Možda ne razumiju što se događa, ali osjećaju emocije i doći će trenutak kada ću im moći objasniti što se ovdje događalo - rekla je Lasić. 

 

Blanka-Lasic

 

I Denis Toth bio je u koloni sa ženom i djetetom. Rođen je u Vukovar, sada živi u Osijeku. - Tuga i ponos se miješaju, a ja danas želim osjećati samo ponos dok tugu osjećam svih ostalih dana u godini. Ovo mnoštvo ljudi ispuni mi srce- drži Toth.

 

Zatekli smo i skupinu branitelja iz Dubrovnika koji su u rukama držali maslinove grančice. Marin Pavlović kaže da su potegnuli toliki put iz pijeteta prema poginulim braniteljima. - Maslinove grančice donosimo u znak mira jer mir nam uistinu treba, a simbol je i istine, dakle sjećanja na poginule branitelje - izjavio je Pavlović.

Dubrovnik

Franjo Pajerić predovdio je Hrvate iz Mađarske, točnije iz Gradišća, koji već godinama dolaze u kolonu sjećanja.- Dolazimo odati počast, sjetiti se tužnih ratnih dana i solidarizirati se s hrvatskim narodom jer i mi smo Hrvati koji žive u Gradišću u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj - rekao je Pajerić. 

Iz Kutine je došla skupina motociklista kluba Vilenjaci i čine to posljednjih šest godina, dolaze motociklima.- Drago nam je što možemo barem na simboličan način odati počast svima koji su život dali za domovinu - rekao je njihov predstavnik Đuro Čehulić. 

Djuro-Cehulic

 

Šest autobusa dovezlo je građane Požege i Požeštine. Predvodio ih je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić koji je rekao kako su došli da bi se sjetili svih onih koji više nisu s nama i odali im priznanje.

Kresimir-Pavelic

 

Bili su i brojni hodočasnici iz susjedne Bosne i Hercegovine. Skupinu iz Kreševa vodio je Radoje Vidović.

Ako bismo mogli napraviti sažetak svih tih izjava, glasio bi - došli smo odati počast žrtvi Vukovara za slobodu Hrvatske. 

Pročitano 2158 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase