NAJNOVIJE
Sabor: Za potpredsjednike izabrani Reiner, Penava i Radin

Hrvatski sabor u četvrtak je izabrao tri od ukupno pet svojih potpredsjednika, one iz redova parlamentarne većine, Željka Reinera (HDZ), Ivana Penavu (DP) i Furia Radina (talijanska nacionalna manjina) - prenosi HINA. 

Za Reinera kao potpredsjednika Sabora glasala su 143 zastupnika, a protiv je bio samo zastupnik stranke Pravo i pravda Dražan Dizdar.

Za Penavu kao potpredsjednika Sabora ruke su digla 123 zastupnika, jedan je bio suzdržan (sam Penava) dok su protiv bila tri zastupnika SDSS-a. Radina su zastupnici izabrali jednoglasno sa 144 glasa za. 

Dva mjesta potpredsjednika Sabora pripadaju oporbi, no ona nije dostavila svoje prijedloge pa će se o njima glasati naknadno.

Osim toga, Sabor je jednoglasno izabrao predsjednike, potpredsjednike i članove odbora za  Ustav, Poslovnik i politički sustav, za zakonodavstvo te za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Za predsjednika Odbora za Ustav izabran je Ivan Malenica (HDZ), a za potpredsjednika Tonči Restović (SDP).

Odborom za zakonodavstvo predsjedat će Krunoslav Katičić (HDZ), dok će potpredsjednik biti Božo Petrov (Most).

Za predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izabran je Pero Ćosić (HDZ), a za potpredsjednika Gordan Bosanac (Možemo!).

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 15:29)
Župan Dekanić za glumce i sudionike Festivala glumca organizirao tradicionalni prijem

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Umjetničke organizacije Asser Savus i Vukovarsko-srijemske županije u vremenu od 10. do 19. svibnja u gradovima naše županije traje 31. Festival glumca. Tim je povodom župan Damir Dekanić za glumce i sudionike festivala u maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima organizirao tradicionalni prijem.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 15:26)
Na Pravnom fakultetu u Osijeku započeo je dvodnevni Kongres studenata socijalnoga rada

Kongres studenata socijalnoga rada Pravnoga fakulteta u Osijeku, treći po redu, ove se godine održava na temu „Rasprostranjenost socijalnog rada i njegova uloga”.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 14:21)
U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja

U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:10)
Izborom Jandrokovića za predsjednika konstituiran 11. saziv Sabora

Nepunih mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika sa 144 glasa za i 6 protiv, konstituiran je 11. saziv Hrvatskog sabora.

- Dobiti treći put povjerenje zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas su bili i u prethodnim sazivima, a mnogi će prvi put sjesti u saborske klupe. Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat i da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana - rekao je Jandroković. 

 

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:03)
Vlada: Nabava devet CT simulatora za bolnice

Tehnička Vlada donijela je u četvrtak odluku o nabavi CT simulatora za bolnice radi poboljšanja prevencije, liječenja i dijagnostike raka kako bi se svim onkološkim bolesnicima osigurala optimalna terapija.

Ministarstvo zdravstva provodi projekt u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti a vrijedan je 6.5 milijuna eura. Nabavlja se devet CT simulatora - tri za KBC Zagreb, dva za KBC Sestre milosrdnice i po jedan uređaj za KBC Split, KBC Rijeku, KBC Osijek i Opću bolnicu Zadar. 

Uređaji će biti isporučeni bolnicama u roku od 12 mjeseci, a novac je osiguran u državnom proračunu za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Također, Vlada je donijela uredbu kojom prestaje raditi Ured potpredsjednice Vlade.

Premijer Andrej Plenković prethodno se na sjednici zahvalio dosadašnjoj potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi, kao i ministrima Brnjac i Malenici, na postignućima u svojim resorima te na doprinosu u ostvarenjima programa Vlade.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 11:40)
Vlada nagradila Baby Lasagnu s 50.000 eura

Kako prenosi Hina,  tehnička Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o dodjeli novčane nagrade Marku Purišiću, umjetničkog imena Baby Lasagna, u iznosu od 50.000 eura za uspjeh na ovogodišnjem Eurosongu i kao posebno priznanje Vlade za doprinos promidžbi i međunarodnoj vidljivosti Hrvatske.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 10:43)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Na sjednici Gradskog vijeća usvojen Program za mlade Grada Vukovara

  • Petak, Srp 07 2017
  • Piše: 
Gradsko vijeće Gradsko vijeće Foto: Vedran Vuleta

Nakon aktualnog sata održana je 1. sjednica novog saziva Gradskog vijeća Grada Vukovara na kojoj je većinom glasova ili jednoglasno doneseno 16. Odluka među kojima i dugo očekivani Program za mlade Grada Vukovara.

Odluka o usvajanju godišnjeg obračuna Proračuna Grada Vukovara za 2016. godinu usvojena je većinom glasova. Kako stoji u odluci planirani prihodi i primici za 2016. godinu iznose 158,6 milijuna kuna, a ostvarenje iznosi 153.5 milijuna kuna što je 97% u odnosu na plan. Planirani rashodi i izdaci iznose 180.1 milijun kuna, a ostvarenje je 146.9 milijuna kuna što je 82% plana.

 - Uspoređujući proračune iz 2014., 2015. i nekih drugih godina, stvarno je u tom izvješću prisutan veliki postotak realizacije proračuna. Osobno imam neslužbenu informaciju, za taj proračun iz 2016., da je revizija po prvi puta u povijesti dala bezuvjetno mišljenje. Naravno da će to tek doći na dnevni red. Visok je postotak realizacije i ja sam jako zadovoljan - rekao je po završetku sjednice Tomislav Šota, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara.

Šesta i sedma točka dnevnog reda Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Vukovara i Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o djelatnostima od lokalnog značaja koje se smatraju komunalnim djelatnostima izazvale su nešto veću zainteresiranost vijećnika te su usvojene većinom glasova. Usvajanjem tih dvaju točaka u Gradu Vukovaru biti će osnovan novi upravni odjel koji će upravljati novom tržnicom kao i parkingom u sklopu iste.

- Grad Vukovar je iz svoga proračuna izdvojio znatna sredstva za izgradnju nove tržnice. Samim tim smatramo da bi tim objektom Grad Vukovar trebao upravljati i da će upravljati na najbolji mogući način kao i parkingom koji je nalazi u sklopu nove tržnice. Rasprava je bila i oko novih djelatnika koji će se zaposliti na tržnici. Novih zapošljavanja neće biti, nego će se preuzeti djelatnici tvrtke Komunalac koji rade na postojećoj tržnici uz upravitelja koji će biti postavljen putem javnog natječaja – pojasnio je Dražen Čulig, privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Odgovarajući na pojedina pitanja gradskih vijećnika Čulig je također rekao da broj postojećih parkirnih mjesta u gradskom naselju Olajnica nije zadovoljavajući, ali je najavio izgradnju istih te istaknuo kako su za tu namjenu sredstva u gradskom proračunu već osigurana.

gradsko-vijeće2017

U nastavku sjednice jednoglasno je doneseno šest odluka o sufinanciranju energetske obnove višestambenih zgrada na području grada Vukovara. Radi se o zgradama na adresi Vladimira Nazora 14-16, J. J. Strossmayera 5a i 5b, 204. Vukovarske brigade 83-85, 87-89 i 79-81 te o zgradi na adresi Dunavska 5.

- Oluka o sufinanciranju energetske obnove došla je i za šesti objekt tako da idemo s cijelom planiranom obnovom. Već je poznato da su sredstva za tu namjenu osigurana od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, iz proračuna Grada Vukovara i od stanara. Svjedoci smo kako su radovi u ulici J.J. Strossmayera već započeli – izjavio je Čulig.

Na sjednici  je jednoglasno je donesena i Odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka koje imaju članove u gradskom vijeću grada Vukovara. Ovom odlukom HDZ-u će mjesečno pripasti 10 tisuća kuna, HKS-u 4 tisuće, SDP-u 3, SDSS-u i DSS-u 2 tisuće, te vijećnicima Živog zida i Stranke Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti tisuću kuna.

Treba istaknuti kako je većinom glasova usvojen i dugo očekivani Program za mlade Grada Vukovara.

- Program je djelomično bio spreman još 2010., odnosno 2011. godine međutim do danas su se promijenile brojne stvari pa tako i rezultati istraživanja kao i potrebe mladih. Nastojali smo kroz nova istraživanja i nove ankete s mladima osmisliti smjernice koje bi im pomogle u životu. Svakako nastojimo zaustaviti njihov odlazak iz RH, a time i iz grada Vukovara. Dokaz tome je da imamo veliki porast osnovnoškolske i srednjoškolske djece u gradu - rekla je Ana Živanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara.

Na sjednici su donesene i tri odluke kojima će se omogućiti izgradnja Adrenalinskog parka i povećanje smještajnih kapaciteta izgradnjom bungalova i kampova, prenamjenu prostora Radničkog doma u Borovu naselju iz gospodarske – poslovne namjene u javnu namjenu - visoko učilište i prenamjenu hotela Dunav iz turističko ugostiteljske namjene u javnu namjenu - društveno obrazovni centar.

- Jako sam zadovoljan tijekom sjednice i brojnim odlukama koje su donesene velikom većinom glasova. Nisu samo vladajući vijećnici glasali za ove točke. Vidjelo se da su to dobri prijedlozi. S ovakvim prijedlozima možemo doprinijeti boljem radu Gradske uprave. Vidim da su novi vijećnici puni energije i ja ću ih svakako podržati. Mislim da ako se ovako nastavi u naredne četiri godine da će ovaj sastav vijeća puno doprinijeti poboljšanju rada Gradske uprave, a time i boljem životu građana u gradu Vukovaru – poručio je Šota.

Dodajmo kako je na sjednici po prijedlogu Vojislava Stanimirovića, većinom glasova donesen Zaključak o početku mirovanja njegovog mandata u vukovarskom Gradskom vijeću, a mijenjat će ga Srđan Kolar. Po službenoj dužnosti donesen je i Zaključak o početku mirovanja mandata Đorđa Čurčića, kojeg će mijenjati Vesna Vujić. 

Pročitano 1663 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija