NAJNOVIJE
Penava o izmjeni Zakona o grobljima i uklanjanju četničkih spomenika

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govorio je u Vukovaru o mogućnosti imenovanja Milorada Pupovca na čelo Odbora za nacionalne manjine, Zakonu o grobljima i uklanjanju četničkih spomenika te Stjepi Bartulici.

(Petak, 14 Lipanj 2024 16:47)
Dabro: Radit ćemo na povećanju proizvodnje mesa i smanjenju administracije

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro održao je u Vinkovcima sastanak sa slavonskim svinjogojcima na temu „Stanje u svinjogojskom sektoru i prijedlozi za buduće razdoblje".

Na sastanku je bilo govora o posljedicama afričke svinjske kuge i problemima s kojima se svinjogojci susreću, a oni su mogli reći svoje mišljenje o provedenim mjerama, koliko su zadovoljni sa sredstvima koja su dobili zbog eutanazije svinja kao i o planiranim potporama.

- Htio sam čuti gdje je problem s obzirom na to da smo dobili informacije kako je puno zahtjeva za potpore odbijeno, pa smo imali konstruktivnu i zdravu, dobru raspravu s ciljem rješavanja problema, povećavanja fonda svinja. Politika Ministarstva poljoprivrede će biti povećanje samodostatnosti. Usmjerit ćemo se na pet ključnih točaka, između njih, jedna će biti proizvodnja mesa.  Zaključak je da Hrvatska nema poljoprivredu bez krave i krmače - rekao je ministar Dabro.

Program potpora je 50 milijuna eura, do sada je isplaćeno nešto više od 30, no isplate traju do kraja godine. Riječ je o potporama za izgubljenu dobit. 
- Ne bih govorio o tome koliko imamo, nego o tome koliko nam treba. Mi smo negdje na 50 posto ukupne proizvodnje. Ono što prvo trebamo riješiti je problem afričke svinjske kuge - poručio je na sastanku Dabro. 

Predsjednik Odjela za za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović smatra da poljoprivrednici mogu biti relativno zadovoljni sa sastankom. 

- S ovim sastankom danas smo relativno zadovoljni zato što je ministar došao među svinjogojce, saslušao njihove probleme. U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori smo iznijeli nekakve probleme i slijedove, ali opet, daleko je drugačije kada to ministar čuje od velikog broja uzgajivača. Ovakvih sastanaka bi trebalo biti više i češće bez obzira što se na ovakvim sastancima ne mogu donositi odluke i zaključci - rekao je Golubović. 

(Petak, 14 Lipanj 2024 15:15)
Započeo projekt „Pokloni mi osmijeh IV“

U Gradskom muzeju Vukovar održana je početna konferencija projekta „Pokloni mi osmijeh IV“ u sklopu poziva Zaželi, kojega provodi Grad Vukovar.

Cilj ovoga projekta je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za minimalno 186 starijih osoba i osoba s invaliditetom što pridonosi povećanju socijalne uključenosti i prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina na području grada Vukovara.

Trajanje projekta je 36 mjeseci, dok će se usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu pružati 33 mjeseca. Ugovore o radu za 31 zaposlenicu i zaposlenika u muzeju je dodijelio zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

- Vrijednost ovoga projekta je u tome što s jedne strane teže zapošljive osobe dobivaju zaposlenje, a s druge strane imamo skrb i brigu za naše starije i nemoćne sugrađane. Zahvaljujem Razvojnoj agenciji Vukovar na uspješno prijavljenim i provedenim projektima Grada Vukovara, od kojih je jedan upravo „Pokloni mi osmijeh IV“ – naglasio je Sušac.

Voditeljica projekta Ivana Brežnjak pojasnila je kako se kroz ovaj projekt, za razliku od prethodnih projekata iz poziva Zaželi, mogu zaposliti i muške osobe.
- Ove je godine projekt usmjeren isključivo na dobrobit korisnika odnosno uključivanje u zajednicu. Ove godine imamo mogućnost zaposliti osobe oba spola pa tako od 31 zaposlenog pružatelja usluge imamo zaposlenu i jednu mušku osobu – pojasnila je Brežnjak.

Osim pomoći u kući, kroz projekt će im biti podijeljeni i paketi s osnovnim kućanskim i higijenskim potrepštinama.

Projekt „Pokloni mi osmijeh IV“ se provodi u sklopu Europskog socijalnog fonda plus, Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Ukupna vrijednost projekta ugovorena s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iznosi 1.488.000,00 eura. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda + (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“.

(Petak, 14 Lipanj 2024 14:18)
Krajem lipnja počinju radovi na sanaciji i proširenju Petrovačke dole

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara gradonačelnik Ivan Penava i direktor tvrtke Opera Group d.o.o. Srećko Babić potpisali su Ugovor o javnoj nabavi radova za sanaciju i proširenje odlagališta komunalnog otpada Petrovačka dola u Vukovaru. Time će započeti radovi na proširenju odlagališta odnosno izgradnji plohe D za koju je nakon dugotrajnog rješavanja imovinsko pravnih odnosa izrađena projektna dokumentacija te ishođena građevinska dozvola.

(Petak, 14 Lipanj 2024 12:58)
Nastavljeno suđenje petorici BBB-ovaca za napad na maloljetnike u Vukovaru

Na Općinskome sudu u Vukovaru jučer je održano ročište u postupku protiv petorice pripadnika navijačke skupine BBB Vukovar koje se tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda skupini maloljetnika u sukobu koji se dogodio u središtu Vukovara 6.siječnja ove godine.

(Petak, 14 Lipanj 2024 09:33)
U petak i subotu tretiranje komaraca u Vukovaru

Veterinarska stanica Vukovar 14.  i 15. lipnja u vremenu od 19:30 do 23:00 h suzbijat će komarce sa zemlje na području Vukovara prema sljedećem rasporedu: 

  • 14. 6. 2024. – tretman sa zemlje – Borovo naselje, Lipovača, Lužac, Adica, Priljevo
  • 15. 6. 2024. - tretman sa zemlje - središte grada, Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište, Vučedol

Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Ipak, mole se građani koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dopuste tretiranje, akcija će se obaviti sljedećeg dana, odnosno kada to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 14:37)
MORH raspisao natječaj za prijam vojnika/mornara i dočasnika u djelatnu vojnu službu

Ministarstvo obrane (MORH) raspisalo je javni natječaj za ugovorni prijam 200 vojnika/mornara i do 20 dočasnika u djelatnu vojnu službu, s početkom službe 1. srpnja 2024. godine koja bi trajala dvije godine. 

Kandidati trebaju imati najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, najviše navršenih 30 godina života do kraja 2024. i uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja - priopćio je MORH.

Prijem kandidata bit će proveden prema iskazanim potrebama po mjestu službe: Benkovac, Bjelovar, Đakovo, Karlovac, Knin, Lučko, Petrinja, Pula, Orebić (Pelješac), Rijeka (Učka), Split, Varaždin, Velika Gorica, Zemunik Donji i Zagreb.

Probni rad ugovornih vojnika/mornara traje šest mjeseci, a na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Informacije u vezi s natječajem mogu se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane, telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u Područnim odjelima za poslove obrane i Područnim odsjecima za poslove obrane.

(Četvrtak, 13 Lipanj 2024 11:26)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Smanjen gradski proračun

  • Četvrtak, Kol 31 2017
  • Piše: 
2. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara 2. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara Foto: Vedran Vuleta

Sjednica je započela usvajanjem Dnevnog reda s kojega je oporbeni vijećnik SDP-a Darko Buljan predložio da se izostavi Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 01. sjećanja do 30. lipnja jer gradonačelnik Ivan Penava nije bio prisutan na sjednici. No, njegov prijedlog nije usvojen jer je dobio samo 6 glasova za. Navedeno izvješće o kojem se odluka ne donosi iznio je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

- S izvješćem, odnosno s radom Gradske uprave možemo biti zadovoljni. Kao što sam rekao u samom izlaganju ove smo godine 4 milijuna kuna utrošili na poticajne mjere u obrtništvu, a taj se iznos u odnosu na prethodnu godinu povećao za milijun kuna. Otvoren je javni poziv za poticajne mjere u poljoprivredi. To je učinjeno tek u lipnju zbog toga što se čekalo odobrenje Ministarstva poljoprivrede da ne bi došlo do dupliranja mjera. Pored toga nastavilo se sufinancirati podizanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada. Što se toga tiče mislim da smo jedinstven grad u RH, jer pored Fonda za zaštitu okoliša koji sufinancira radove s 60 posto mi ih kao grad sufinanciramo s 20, tako da sustanarima preostaje samo 20 posto – rekao je Pavliček.

U izvješću se osvrnuo i na brojna kulturna događanja koja su održana ove godine, među kojima svakako valja istaknuti Svečanu sinjsku alku i Susret hrvatske katoličke mladeži.

- Svečana sinjska alka bila je prvorazredni spektakl. Privukla je u grad na desetke tisuća gledatelja gdje su indirektno puno koristi od toga imali ugostitelji, a sva prenoćišta su bila popunjena. Grad je za vrijeme spomenutih događanja stvarno živnuo i vjerujem da ćemo tako nastaviti u budućem razdoblju – poručuje Pavliček.

Među 10 donesenih odluka svakako valja izdvojiti da je s 20 glasova za i 2 protiv donesena Odluka o izmjenama i dopunama Proračuna grada Vukovara koji je ovom odlukom smanjen s 344 milijuna kuna na 251 milijun kuna.

- U rebalans proračuna idemo prvenstveno zbog uvrštenja vlastitog pogona, odnosno gradske tržnice  u proračun Grada Vukovara. Tržnica je pred otvaranjem i kako bi smo mogli funkcionirati ona mora biti uvrštena u proračun. Kada već radimo rebalans proračuna zbog tržnice usput smo sveli na nulu one pozicije za koje znamo da neće biti realizirane ove godine  - pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu Vlasta Šibalić.

2. sjdnica gradksog vijeća1

Na sjednici je jednoglasno usvojena odluka o povećanju temeljnog kapitala trgovačkog društva Vukovarska gospodarska zona koji je povećan za milijun i 200 tisuća kuna.

- Nakon što smo dobili odluku Visokog trgovačkog suda RH gdje je presuda išla u korist M SAN-a moramo platiti sudske troškove u iznosu milijun i 70 tisuća kuna. Stoga je uprava Vukovarske gospodarske zone predložila osnivaču Gradu Vukovaru povećanje temeljnog kapitala iz kojeg bi se platili troškovi. Nakon presude smo uputili reviziju Vrhovnom sudu RH gdje smo obrazložili, odnosno demantirali sve ono zbog čega su oni donijeli ovakvu odluku – objasnila je Marijana Grubišić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju.

U ostalom dijelu sjednice većinom glasova doneseno je Rješenje o imenovanju članova Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar u koje su imenovani Zdenka Buljan, Josip Prpa i Anita Rapan Papeša. Oporbeni vijećnici DSS-a i SDSS-a uputili su kako kažu dobronamjeran prijedlog da ubuduće u upravna vijeća bude imenovan barem jedan član manjinske zajednice.

Većinom glasova 21 za i 1 protiv Javna ustanova Sportski objekti Vukovar postala je ustanova od posebnog interesa za Grad Vukovar. Jednoglasno je usvojena Odluka o sklapanju Memoranduma o razumijevanju i uspostavi partnerstva između Grada Vukovara i Grada Partizanske iz Republike Slovačke, koji bi gradu Vukovaru i njegovim građanima mogao kako je na sjednici istaknuto, donijeti boljitak u gospodarskom, turističkom i kulturnom pogledu.

Svakako valja istaknuti da je na sjednici razmotreno Izvješće o obavljenoj reviziji Državnog ureda za reviziju za 2016. za Grad Vukovar koje je po prvi puta u 21 godini bezuvjetno, odnosno Državni ured za reviziju dao je bezuvjetni nalaz o poslovanju Grada Vukovara u 2016. godini. prema kojemu u poslovanju Grada Vukovara, tj. Gradske uprave nema nikakvih nepravilnosti.

- Jako sam zadovoljan s kolegicama i kolegama vijećnicima. Većina vijećnika osim nekih nesuvislih, dala dobre prijedloge i komentare za rad Gradske uprave. Svako se na demokratskoj osnovi osvrnuo na pojedine točke što treba podržati. Naravno interes je da omogućimo brz i kvalitetan rad Gradske uprave – izjavio je upitan da prokomentira održanu sjednicu predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota. 

Pročitano 1316 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija