Ispiši ovu stranicu

U okviru Dana poslova u turizmu u Vukovaru održan specijalistički sajam za učenike

U okviru Dana poslova u turizmu u Vukovaru  održan specijalistički sajam za učenike Foto: Valerija Lozančić

Potaknuti porastom potražnje za turističko ugostiteljskim djelatnicima, ali i kontinuiranim padom broja upisanih učenika u srednje ugostiteljsko-turističke škole, Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanjem i ove je godine organiziralo Dane poslova u turizmu u okviru kojih je  u Hrvatskom domu u Vukovaru održan specijalistički sajam sa stručnjacima u turizmu i ugostiteljstvu. 

 

-  Odlučili smo na inovativan način predstaviti obrazovanje u turizmu, ali i razloge zašto bi itko od djece radio u turizmu. Želimo djecu usmjeriti prema turizmu jer je turizam jedna od najbrže rastućih gospodarskih grana, turizam je u Hrvatskoj broj 1, rekordna turistička godina…ispred nas su nove investicije, novi hoteli… Mi moramo radnu snagu osigurati u svojoj zemlji, našim mladima moramo osigurati da dostojanstveno rade i da od tog rada mogu živjeti u svojoj zemlji - rekla je pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal.

Predavanje u okviru radionice učenicima je održao i Branko Ognjenović, akademik kuharstva.
-Hoću svojim životnim primjerom potaknuti mlade na razmišljanje i ljubav prema struci koju bi trebali raditi cijeli život – rekao je Ognjenović.

 

Dani poslova turizam


Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo održavanjem prvog ovakvog specijalističkog sajma u Vukovaru kojim se utječe na broj, ali i kvalitetu djelatnika u turizmu.
- Iznimna nam je čast da smo domaćini prve ovakve radionice. Svjesni smo da sami imamo problema s brojem i kvalitetom djelatnika u turizmu budući da je turizam u Vukovaru u silnoj ekspanziji. Jako nam je stalo da imamo što više ovakvih sadržaja kako bi maksimalizirali učinke  sve većeg dolazaka turista u naš grad – rekao je Penava.

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić naglasila je kako je protekle godine u turizmu i ugostiteljstvu radilo oko 30.00 ljudi, a 22.000 nezaposlenih već iskazalo zanimanje za rad u sezoni od kojih je 5.000 iz Slavonije.
-Imamo vrlo optimistična predviđanja i vjerujemo da će to zadovoljiti potrebe u hrvatskom turizmu i sezoni koja nije više mjesečna, nego godišnja, čime smo jako zadovoljni – rekla je Burić.

Resorno ministarstvo je u povodu novog ciklusa Dana poslova u turizmu organiziralo i natječaj ''Inovativan budi, turizam ti posao nudi''. Namijenjen je učenicima srednjih turističko-ugostiteljskih škola i studentima visokih učilišta s programima iz područja turizma. Natječaj je otvoren do 29. siječnja za projekte promocije zanimanja i obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu. Za najbolje je osiguran nagradni fond od ukupno 50 tisuća kuna.

 

Pročitano 1097 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić