U projektu Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno 32 posto sredstava od ponuđenih 2,5 milijardi eura

Jelić: Sredstva ne ulažemo samo u infrastrukturu nego i u razvoj gospodarstva Jelić: Sredstva ne ulažemo samo u infrastrukturu nego i u razvoj gospodarstva Foto: Marija Molnar

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Vukovar održana je 14.proširena sjednica Gospodarskoga vijeća na kojoj je pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i EU fondova Dragan Jelić prezentirao dosadašnje rezultate u provedbi projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

-Dosad smo od predviđenih 2,5 milijardi eura iz EU fondova ugovorili 32 posto u nešto više od godinu dana koliko se projekt provodi. Uvjeren sam da ćemo do kraja financijskog razdoblja plasirati najmanje 2,5 milijarde eura, a planiramo plasirati u Slavoniju i značajna sredstva iz drugih izvora financiranja, poput darovnica švicarske i norveške vlade i ostalih kao i državnoga proračuna kako bi poboljšali kvalitetu života, povećali gospodarstvo i pomogli da ljudi ostanu na ovom području – istaknuo je Jelić.

U tu svrhu planirana su još dva projekta. Prvi je Razvojni sporazum Slavonija Baranja i Srijem gdje će pet župana s ovoga područja potpisati sporazum s Ministarstvom regionalnoga razvoja i EU fondova i definirati razvojne projekte bitne za ovo područje, a koji će se financirati iz drugih izvora sredstava. Kad se projekti definiraju, supotpisnici će biti ostale institucije i tijela u sustavu, ministarstva i javne ustanove koje će se obvezati na financiranje projekata.

-Osim 2,5 milijardi eura iz EU fondova mi očekujemo u slijedećim godinama i dosta nacionalnih sredstava. Ugovoren je i Sporazum o savjetodavnim uslugama Svjetske banke koja će na području Slavonije i Baranje definirati prioritete i u što se treba ulagati, na koji način poboljšati kvalitetu života na ovom području kroz brendiranje, povezivanje, predstavljanje Slavonije i njenih potencijala u Hrvatskoj i svijetu i kroz rast onih industrija koje imaju najveći potencijal ovdje kao što su prehrambena industrija, poljoprivreda, drvna industrija, ICT sektor i naravno turizam – istaknuo je Jelić.

Naglasio je kao veliki uspjeh za Slavoniju i Baranju, izvan EU fondova, najavljeno otvaranje Istraživačko-razvojnoga centra Ericsson Nikola Tesla u Osijeku. -U budućnosti će tu raditi preko sto mladih stručnjaka i to je put kojim želimo zadržati ljude u Slavoniji, ali i privući eminentne strane stručnjake – rekao je Jelić.

Dosad je u projektu Slavonija, Baranja i Srijem potpisano preko 10 projekata u vodno-gospodarskom sektoru, deset projekata poduzetničko-potpornih institucija odnosno inkubatora, radi se na potpisivanju ugovora za zone kao i centara kompetencija. -Ne baziramo se samo na infrastrukturu, nego i na razvoj gospodarstva – naglasio je Jelić.

U drugom dijelu sjednice Gospodarskog vijeća bilo je riječi o trenutno dostupnim natječajima za poduzetnike s našeg područja.

 

 

Pročitano 979 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase